ITF Taekwon-Do als Revalidatiemiddel: Boosabum Mariska Janssen

Geplaatst op 06-06-2018.

Taekwon-Do voor jongens met Duchenne Spierdystrofie โ€“ Duchenne Dag 2018

Dat Taekwon-Do goed is voor je lichaam en geest kunnen de meeste Taekwon-Doin beamen. Inmiddels is ook in diverse wetenschappelijk studies aangetoond dat Taekwon-Do en andere martial arts (verdedigingskunsten) goed voor je kunnen zijn, zowel op fysiek als mentaal vlak. Om die reden willen we gaan kijken of Taekwon-Do mogelijk ook geschikt is voor mensen met een beperking. Een van de groepen waarvoor een speciale Taekwon-Do training wordt ontwikkeld is Duchenne Spierdystrofie.

Duchenne spierdystrofie is een progressieve spierziekte die voornamelijk bij jongens voorkomt. Als gevolg van deze ziekte worden de spieren steeds zwakker, waardoor beperkingen ontstaan tijdens het uitvoeren van allerlei dagelijkse taken, zoals lopen, reiken, eten en drinken. Naast de fysieke beperkingen zijn jongens en mannen met Duchenne ook meer vatbaar voor psychosociale problemen, zoals depressie, stress en hebben ze een lager zelfbeeld.

Om zowel deze fysieke als psychosociale belemmeringen bij deze jongens te verminderen is Mariska Janssen bezig met het ontwikkelen van een nieuw trainingsprogramma voor jongens met Duchenne spierdystrofie. Mariska werkt als bewegingswetenschapper bij kinderrevalidatie aan het Radboudumc en heeft de 3e dangraad ITF Taekwon-Do. Bij de ontwikkeling van het trainingsprogramma is Mariska ondersteund door 4 studenten fysiotherapie van de Hoge school Arnhem-Nijmegen (HAN).

Het trainingsprogramma is gebaseerd op martial arts (verdedigingskunsten), zoals Taekwon-Do. Er is aandacht voor fysieke aspecten, zoals kracht, lenigheid, coรถrdinatie etc., maar ook voor mentale aspecten als de Taekwon-Do Tenets, weerbaarheid, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het programma is speciaal aangepast op de mogelijkheden en wensen van jongens met Duchenne spierdystrofie. Het programma is inmiddels bijna klaar en dat betekende dat het tijd werd om het een deel van het programma alvast een keer uit te proberen.

Tijdens de Duchenne Dag 2018 hebben Mariska en de fysiotherapie studenten 3 Taekwon-Do workshops verzorgd voor jongens met Duchenne en hun broertjes en zusjes. In totaal deden 21 jongens met Duchenne mee aan de workshops en 15 broers en zussen. Zowel kinderen die nog konden lopen als kinderen in een rolstoel mochten meedoen. Tijdens de training zijn er blokkeringen, trap en stoot technieken geleerd. Daarnaast werden er oefeningen gedaan waarbij moest worden samengewerkt, werden ninjasterren geworpen, en werden er zelfs plankjes gebroken. Na afloop werd de training beoordeeld, en de meeste deelnemers gaven aan de training erg leuk te vinden en graag nog eens terug te willen komen. Kortom de eerste ervaring waren positief!

In de toekomst zal Mariska een onderzoek gaan uitvoeren waarbij jongens met Duchenne spierdystrofie 3 maanden lang de speciale Taekwon-Do training gaan volgen. Er zal dan gekeken worden of de training haalbaar is in deze doelgroep, en of er positieve effecten van de training worden ervaren.