Taekwon-Do

Taekwon-Do is een Koreaanse krijgskunst, ontwikkeld door Generaal Choi Hong Hi (1918-2002). Het heeft zijn oorsprong in diverse Aziatische krijgskunsttradities. Het primaire doel van Taekwon-Do is om studenten op te leiden tot “Wereldkampioenen” van goede gezondheid, geluk en moreel karakter. Waarbij het fysiek en mentaal in evenwicht zijn.

Taekwon-Do is een zeer veelzijdige vorm van lichaamsbeweging waarbij het hele lichaam wordt ontwikkelt en kan worden beoefend door zowel kinderen, junioren en senioren. Je komt in goede vorm en ontwikkelt een sterk en lenig lichaam. Je ontwikkelt een groter zelfbeeld, krijgt een betere concentratie en een sterkere zelfdiscipline.

Martiale Kunst

Bij Taekwon-Do proberen we de hele mens te ontwikkelen, niet alleen de fysieke mens. Dit rechtvaardigt het aanroepen van Taekwon-Do als kunst. Er zijn geen voorwaarden vereist en je hoeft niet in goede lichamelijke conditie te zijn voordat je begint met trainen. Taekwon-Do is een individuele vorm van training op basis van zijn eigen voorwaarden. Vergeet niet dat bij Taekwon-Do het belangrijkste is om jezelf te overwinnen.

Taekwon-Do is gebaseerd op fundamentele humanistische waarden waar termen als vriendelijkheid, mededogen, verdraagzaamheid, vriendschap, eenheid, nederigheid en respect voor anderen belangrijke elementen zijn. Onze waarden komen onder meer tot uiting in onze basisprincipes (Tenets); beleefdheid, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en ontembare geest. Lees meer over de Tenets van Taekwon-Do.

Op de verkeerde manier gebruikt, kan Taekwon-Do gevaarlijk zijn en mag daarom nooit misbruikt worden. Dat is precies waarom mentale training en goede waarden zo belangrijk zijn tijdens de training. Dit geeft iedereen een moreel ruggengraat dat misbruik voorkomt.

Taekwon-Do is een leuke, positieve en uitdagende vorm van activiteit die zorgt waarvan u kunt profiteren in andere gebieden van het leven, zoals school, werk, gezin en vrije tijd. Taekwon-do is even geschikt voor jong, oud, vrouwen en mannen.

Taekwon-Do kent verschillende onderdelen:

Tul

Een Tul bestaat uit een serie aaneengeschakelde zelfverdedigingstechnieken. Dit zijn zeer effectieve technieken voor het gevecht op de korte afstand, het zogenaamde “close quarter fighting”.

Een Tul wordt volgens een bepaald patroon gelopen. Tijdens uitvoering van de Tuls worden de verschillende technieken uit het Taekwon-Do beoefend waarbij balans, kracht en spierbeheersing worden getraind, maar vooral de logische opeenvolging van bepaalde technieken.

Een Tul biedt de beoefenaar ‘legostenen’ en ‘principes’ om voor zichzelf geschikte technieken te vinden in zelfverdediginssituaties. Het lopen correct lopen van een Tul is een ware kunst, daarom is het ook een vast wedstrijdonderdeel (ook in teamverband). Klik hier voor een introductie video over het wedstrijdonderdeel.

Voor iedere graduatie dient de Taekwon-doïn een bepaald aantal tuls te beheersen. Er zijn in totaal 24 patronen: deze stellen 24 uren voor, een dag of heel het leven. De naam van het patroon, het aantal bewegingen en het diagram van elk patroon symboliseert of helden uit de Koreaanse geschiedenis of objecten gerelateerd aan historische gebeurtenissen.

Hosinsul (zelfverdediging)

In Hosinsul, oftewel zelfverdediging, worden de toepassingen van de technieken uit de Tuls geoefend met één of meerdere partners. Eerst volgens vaste scenario’s en vervolgens leert men improviseren en anticiperen: de realiteit is immers niet te voorspellen. Hier een compilatievideo van een seminar dat in Nederland werd gehouden.

Naast het oefenen met de zelfverdedigingstechnieken is er uitgebreid aandacht voor het detecteren, vermijden en de-escaleren van (potentieel) gewelddadige situaties. Voorkomen is veruit te prefereren boven genezen!

De psychologische en fysiologische aspecten komen aan bod en tevens de juridische aspecten van noodweer maken onderdeel uit van het curriculum.

Sparring

Sparren is een wedstrijdvorm die is ontwikkeld als “spel” om aanvals- en verdedigingstechnieken uit de Tuls en fundamentele oefeningen tegen een daadwerkelijke bewegende tegenstander te oefenen. Dit ter bevordering van de vechtmentaliteit, moed, incasseringsvermogen, snelheid, training van de ogen en het leren van de tactiek en bewegingen van de tegenstander. Tijdens het sparren worden altijd beschermingsmaterialen gedragen. Doel van de wedstrijdvariant is om punten te scoren.

De principes die gelden in het onderdeel Hosinsul (zelfverdediging) gelden ook in het sparren, hetzij gereguleerd door spelregels. Echter, beide onderdelen van Taekwon-Do hebben naast overlap ook elk hun eigen dynamiek. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op het curriculum (en het is uiteraard een heel leuk spelletje!). Klik hier voor een introductie video over het wedstrijdonderdeel.

Spring- en Breektechnieken

Taekwon-Do staat bekend om haar spectaculaire gesprongen trappen en breektesten. Deze onderdelen hebben als doel de atleten tot het uiterste te testen qua (sprong)kracht, precisie en lenigheid. Ook Breken en Springen zijn vaste wedstrijdonderdelen.

Pre-Arranged Sparring

Deze oefenvorm is een demonstratie van Taekwon-Do technieken met een partner. De choreografie is naast de technische uitvoering van groot belang. Het betreft hier niet om zelfverdedigingstoepassingen. Dat maakt het zeker niet een minder vermakelijke en atletisch uitdagende wedstrijdvorm!