Taekwon-Do als wedstrijdsport: Scheidsrechtercursus

Geplaatst op 22-09-2018.

Taekwon-Do kun je als sport beoefenen en deelnemen aan wedstrijden is hier een onderdeel van. Echter wedstrijden zijn alleen mogelijk als er goed opgeleide scheidsrechters zijn om de wedstrijden succesvol te laten verlopen. I.T.F. Nederland, de landelijke organisatie waarbij Taekwon-Do Nieuwegein is aangesloten, organiseerde vandaag verschillende scheidsrechtercursussen. Onze eigen Soufiane was bij de D cursus aanwezig. Ben je ook benieuwd wat hij heeft geleerd en wat zijn ervaringen zijn? Lees hieronder zijn verslag.

Als eerste wil ik aangeven dat ik een hoop nieuwe dingen heb geleerd.ย De cursus bestond uit een theorie en een praktijkgedeelte. In de ochtend stond het theoriegedeelte op het programma. Hier werd vooral behandeld welke taken elke scheidsrechter heeft. Ik kwam te weten dat elke scheidsrechter specifieke punten heeft waar hij op moet letten. Dit betekent dat elke scheidsrechter even belangrijk is voor het goed laten verlopen van een wedstrijd. Tijdens het praktijkgedeelte in de middag moesten wij zelf aan de slag. We hebben eerst een aantal signalen geleerd die een scheidsrechter moet geven wanneer er bijvoorbeeld een deelnemer tijdens de wedstrijd een waarschuwing of zelfs een minpunt heeft verdiend. Gelukkig werden deze signalen stap voor stap uitgelegd, want ik vond ze in het begin nog best lastig!

Hierna gingen we in groepjes een wedstrijd nabootsen. Dit was erg leuk! Op deze manier kreeg je een goed beeld waar je als scheidsrechter allemaal op moet letten tijdens een wedstrijd. Ook leer je op een andere manier naar een wedstrijd kijken, en begrijp je beslissingen van scheidsrechters nu beter. Verder was de cursus goed georganiseerd en hierdoor verliep alles soepel, wat de dag zelf ook fijn maakt.

Na de cursus liep ik weg met het gevoel dat ik nieuwe kennis heb opgedaan en dan vind ik dat zo’n cursus is geslaagd. Ik kan niet wachten om te beginnen aan mijn twee praktijk dagen op Master Series toernooien.

Bij deze wil ik deze cursus aanraden voor iedereen die op weg is naar zijn Danexamen. Ook als je graag betrokken wilt zijn bij de wedstrijd kant binnen het Taekwon-Do, maar niet als wedstrijdsporter, is deze cursus ook een echte aanrader.

Benieuwd wanneer de volgende scheidsrechtercursus wordt georganiseerd? Klik hier voor het volledige evenementen overzicht.