In gesprek met: Boosabum Roche

Geplaatst op 14-04-2019.

NIEUWEGEIN, 14-04-2019 –ย Roche Woen Tjoen Soen staat aan de vooravond van een avontuur in Inzell, Duitsland: het Wereldkampioenschap Taekwon-Do. Ben je ook benieuwd hoe Roche hier naar toe heeft gewerkt? Het woord is aan Roche!

Roche, dit is alweer je derde grote internationale toernooi. Aan welke toernooien heb je al meegedaan en op welke onderdelen ben je geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen?

Het klopt dat dit mijn derde grote internationale toernooi gaat worden. In 2017 heb ik meegedaan aan het Europees Kampioenschap in Sofia, Bulgarije en het Wereld Kampioenschap in Dublin, Ierland. Voor mij gaat dit mijn tweede WK worden. Ik zal uitkomen op het onderdeel Tuls (patronen) Senioren Heren 1ste Dan en Team Sparren Senioren Heren.

Om mee te mogen doen aan het WK moet je eerst geselecteerd worden. Wat komt er allemaal bij kijken om geselecteerd te worden voor het nationale team?

Om geselecteerd te worden voor het nationale team, moet je niet alleen maar selectietrainingen van I.T.F. Nederland (de bond) volgen, maar je moet je ook bewijzen op de nationale toernooien door prijzen te halen. Sinds het WK in 2017 ben ik zelfs ongeslagen op het onderdeel Tuls! Het afgelopen jaar werd ik o.a. Nederlands Kampioen op het onderdeel Tuls Senior Heren 1ste Dan en werd ik eerste op de ITF Battle en op de 6e FlevoCup. Het is dus geen eitje en je moet er echt voor werken!

Wow, dat zijn mooie resultaten! Hoe heb je je voorbereidt op dit Wereld Kampioenschap naast het meedoen aan wedstrijden?

Naast veel ervaring op doen tijdens nationale toernooien is het qua voorbereiding heel belangrijk dat je doelgericht traint. Je moet jezelf constant afvragen, wat zijn mijn zwakke punten en hoe kan ik deze verbeteren. Verder heb ik samen met mijn teamgenoot Boosabum Floyd en coach Sabum Wouter veel extra uren gemaakt naast de reguliere trainingen. Ook heb ik samen getraind met Boosabum Jochem uit Zeewolde.

Over een kleine week gaat het Wereld Kampioenschap beginnen, beginnen de zenuwen al te komen?

Op dit moment heb ik nog geen zenuwen, maar dat komt waarschijnlijk nog wel naarmate het toernooi nadert.

Waar kijk je hetย meest naar uit in Inzell en wat zijn je verwachtingen?

Natuurlijk doe ik mee om Wereld Kampioen te worden en dat is ook mijn doel, maar het belangrijkste is dat je geniet van het moment en je het beste uit jezelf weet te halen. Als dat lukt is voor mij het WK geslaagd.ย Verder kijk ik er naar uit om met het Nederlands team een mooie prestatie neer te gaan zetten en mijn teamgenoot Floyd te helpen bij zijn eerste Wereld Kampioenschap.