WK Taekwon-Do 2019: Het Verslag

Geplaatst op 30-04-2019.

NIEUWEGEIN, 30.04.2019 – Maanden hard trainen, toewijding, spanning en voorbereiden en toen was het zowel: het Wereld Kampioenschap I.T.F. Taekwon-Do in Inzell, Duitsland. Namens Taekwon-Do Nieuwegein deden Boosabum’s Floyd en Roche mee, samen met Sabum Wouter als coach.

In de nacht van zondag op maandag begon het avontuur midden in de nacht. Het is even schrikken als Sabum Wouter om 04:00 voor je deur staat, maar in dit geval een goed teken. Gelukkig kon alle bagage mee en begon de auto-rit naar Inzell. Gelukkig verliepen de eerste uurtjes van de rit soepel en konden we lekker kilometers maken. Rond 10:00 hebben we even kort pauze gehouden om van de sate-broodjes van Roche te genieten en daarna weer door. Uiteindelijk kwamen wij om 14:00 aan in ons Hotel.

Team Nederland tijdens WK 2019

Natuurlijk werden direct de kamers bekeken, en Roche bleek zowaar een geheel penthouse tot zijn beschikking te hebben op de bovenste verdiepen! Floyd en Wouter hadden een kamer die direct aan de tuin lag, ook geen reden tot klagen.

Uitzicht vanuit Boosabum Roche zijn penthouse

Gedurende de dag kwamen alle andere selectieleden aan en werd meteen gestart met een wedstrijdje 30 seconds waarbij meteen enkele legendarische uitspraken werden gedaan door Floyd;-). In de avond werden wij getrakteerd op een heerlijke maaltijd door de eigenaren van ons hotel. Gedurende week werden de maaltijden beter en beter. Nog nooit hebben wij een groot internationaal toernooi gehad waarbij het eten zo goed was!

Dinsdagochtend stond de weging op het programma. Voor ons gelukkig geen stress, want voor het onderdeel Tuls is gewicht niet van belang. Na de check-in werd er direct in de warming-up area getraind door het hele Nederlandse Team. Belangrijk is dat je even kan wennen aan de zaal en matjes. Op deze manier is de eerste spanning er vanaf.

Warming-up samen met Martina, Vincent en Jochem

In de avond stond na het eten de teambespreking op het programma, waarbij de sporters te horen kregen op welke velden ze de volgende dag moesten zijn. Uiteraard hadden de coaches ook nog een meeting om door te spreken hoe elkaar te helpen. Hierna vroeg naar bed om woensdag fris te zijn en klaar om te presteren.

Alle coaches namens Nederland tijdens het WK

Woensdag was het matchday en moesten zowel Roche als Floyd in actie komen. Beide zaten in een poule met meer dan 50 deelnemers! Na de warming-up te hebben gedaan gingen wij met veel vertrouwen richting de velden. Floyd was de eerste ronde door geloot en moest wachten op zijn tweede ronde partij. Roche moest echter direct aan de bak in de eerste ronde. Na op het WK in 2017 in de 1/8 finales te hebben verloren waren de verwachtingen hoog. In de eerste ronde stond Finland te wachten. De eerste Tul werd gelopen en vol spanning werd op de uitslag gewacht. Tot onze eigen verbazing stond Roche 2-3 achter. Meteen de knop omzetten en volle bak voor de tweede tul gaan. Gelukkig wist Roche deze duidelijk beter te lopen en werd de 2-3 achterstond omgezet in 3-2 winst en kon Roche door naar de tweede ronde. Vooral bij Wouter was de opluchting groot.

Roche in actie op het WK

Direct na de partij de focus op de volgende partij, Nieuw-Zeeland. Bij Roche was de spanning eraf en dat was meteen te zien. Na twee goed gelopen Tuls stond er 5-0 op het bord voor Roche, door naar de 1/8e finale. Engeland was de volgende tegenstander en Roche ging door met waar hij was gebleven: 5-0 winnen. De kwart-finale bereikt en het geloof in een WK medaille begon te groeien! Hierin zouden wij Roemeniรซ tegenkomen. Na bekend making van de loting hadden wij al het vermoeden om deze voormalig Europees Kampioen bij de junioren, tegen te gaan komen. Een lastige tegenstander, en elke kleine fout zou uitschakeling kunnen betekenen. Na twee goed gelopen tuls, was de uitslag 0-1-4. Hierdoor werd de kwartfinale het eindstation en dus net geen WK medaille. Uiteindelijk is deze roemeen Wereld Kampioen geworden en konden wij met opgeheven hoofd trots zijn op deze prestatie.

Wouter en Roche tijdens de Tul wedstrijden

Tijdens Roche zijn wedstrijden was ook de poule gestart van onze WK debutant Floyd. Na in de eerste ronde te zijn door geloot mocht Floyd aantreden tegen Roemeniรซ. Hoe dichter wij bij onze partij kwamen, begon de spanning te stijgen en dat is altijd goed aan Floyd te merken. Na enkele motiverende woorden van Wouter begon Floyd zijn partij. Hier werd duidelijk dat de focus er was. Natuurlijk werden er hier een daar wat kleine foutjes gemaakt maar twee goede tuls gelopen. Dit werd ook beloond met een 5-0 overwinnen.

Floyd in actie op het WK

In de derde ronde stond een deelnemer uit Finland die we tijdens de Open Dutch eerder dit jaar al tegen zijn gekomen. Deze jongen zou een stukje lastiger zijn. Floyd had gehoopt om tijdens het WK de beruchte Tul Juche te lopen, en op het bord verscheen Juche. Hier werd duidelijk dat de Finse tegenstander een stukje verder is qua ervaring. Tijdens de tweede Tul kon Floyd de achterstand niet meer goed maken en werd het 0-5. Toch een mooi resultaat voor een eerste WK!

Zowel Roche als Floyd hebben hun doelstellingen gehaald voor dit WK en daar kan je als coach alleen maar trots op zijn. Na deze lange maar mooie dag qua resultaten was het tijd om te ontspannen en te genieten van de andere sporters. Op de laatste dag mocht Roche nog aantreden als lid van het Nederlands Senioren Heren Team Sparren. Helaas bleek Rusland, letterlijk, een maatje te groot te zijn.

XXVII ITF Congress

Na het WK was het 27e Congres van de International Taekwon-Do Federation waarbij Wouter namens I.T.F. Nederland aanwezig was. Tijdens dit congres werden de nieuwe bestuursleden gekozen en besloten waar het volgende WK gehouden gaat worden. Uiteindelijk is dit Tampere, Finland geworden in 2021.

Na deze prachtige week met een geweldige sfeer binnen het Nederlandse Team en mooie resultaten (2x Goud en 5x Brons) konden we rustig naar huis rijden. Uiteindelijk waren wij om 04:30 weer terug in Nederland. Tijdens de terugrit werden al de eerste plannen gemaakt voor het Europees Kampioenschap later dit jaar.