2nd International Do Course

Geplaatst op 13-05-2019.

NIEUWEGEIN, 13.05.2019 – Op 11 en 12 mei 2019 werd in Amsterdam de 2e International Do Course (IDC) gehouden. I.T.F. Nederland had de primeur om de eerste IDC in Europa te mogen organiseren.De cursus werd gegeven door Masters Joliette Trรขn, Andreu Martinez en Professor Janel Gauthier en stond in het teken van de Tenets van Taekwon-Do. In totaal waren er 30 deelnemers uit 5 verschillende landen en namens Taekwon-Do Nieuwegein was Sabum Wouter aanwezig.

Zoals we allemaal weten is Taekwon-Do veel meer dan losse technieken of sparren. De bedenker van Taekwon-Do, Generaal Choi Hong Hi, was zich hier bewust van. In zijn naslagwerken beschreef hij 5 grondleerstellingen, die wij ook wel de Tenets van Taekwon-Do noemen:ย Hoffelijkheid/Integriteit/Doorzettingsvermogen/Zelfbeheersing/Onbedwingbare geest.
Op zaterdag werd begonnen met een introductie over de achtergrond van de Do. Na de introductie was het tijd om naar de mat te gaan en kregen wij een warming-up van Master Joliette Trรขn. Op zaterdag werd kennis gemaakt met de Tenets. Na de theorie werden ze in de praktijk geoefend, gekoppeld aan de fysieke onderdelen van Taekwon-Do. Denk hierbij aan Sparring en Tuls en wanneer welke Tenets een rol spelen. Behalve de Tenets toepassen werd ook stil gestaan om deze buiten de zaal (Dojang) toe te passen en hoe ze jezelf of andere verder kunnen helpen.
Zondag stond het implementeren van de Tenets tijdens de lessen, zowel theoretisch als praktisch, centraal. Veel onderdelen waren als bekend bij ons als kader, maar het is altijd goed om deze te herhalen. Een mooi voorbeeld was hoe de Tenets gebruikt kunnen worden bij het geven van feedback. Daarnaast was het mooi op te zien dat de cursus veel overlap heeft met het Kids Programma waar wij spoedig meer gaan starten in Nieuwegein.
Naast het begrijpen en toepassen van deze Tenets, werd er ook veel aandacht besteed aan de psychologie achter menselijk gedrag, motivatie, doelen stellen en het verwerken van deze Tenets in de Taekwon-Do lessen. Na twee interessante dagen gingen alle cursisten naar huis met een diepere kennis van de “Do”. Deze cursus is een echte aanrader voor iedereen die zich naast het fysieke aspect, ook wilt verdiepen in het mentale aspect van Taekwon-Do.