1st International Coaches’ Conference

Geplaatst op 30-07-2019.

LIMERICK, 30.06.2019 – De ITF International Coaches’ Conference (ICC) is een nieuw concept vanuit de ITF. Er werd dan ook met hoge verwachtingen uitgekeken naar deze Conference. Met onderwerpen als Performance Management, video- en gegevensanalyse, presteren onder druk, het opzetten van een coachsysteem van wereldklasse en nog veel meer interessante lezingen en trainingssessies, stonden we te popelen om deel te nemen. Na een weekend van inspiratie en het delen van kennis kunnen we zeggen: aan de verwachtingen is voldaan en we zijn hongerig naar meer! 

1ste ITF International Coaches’ Conference

Enkele maanden geleden verschenen de eerste aankondigingen van deze conference. De organisatie van de conference was in handen van Grand Master Bos die samengewerkte met Ierse Coaches: Sabums Adrian Byrne en Stephen Ryan. Week na week werden de namen van de sprekers en trainers onthoud. Academische specialisten (bijv. Over biomechanica, sportpsychologie, voeding), naast ITF-experts (over wedstrijdregels en alle wedstrijddisciplines). Bekende namen (Masters Barada, Triqui & Cooley, Sabums Farigu, Doulay), maar ook coaches die niet zo veel in de schijnwerpers staan, zoals Sabum Andreas Jenstad, de Noorse patronencoach, die daar kampioen na kampioen weet op te leiden (en we ons altijd afvragen hoe ze dat doen). Omdat kennis overal aanwezig is, nodigde het organisatiecomité WAKO (Kickboxing) president Roy Baker uit voor zowel een keynote speech als een trainingsworkshop.

De Nederlandse Deelnemers

Namens Taekwon-Do Nieuwegein was Sabum Wouter samen met Jair Stenhuijs (Taekwon-Do School Amsterdam) en Randy Brouwer (Taekwon-Do In Nae Do Kwan) naar Ierland afgereisd. Daarnaast was Master Coos van den Heuvel (Juche) een van de keynote spreker en was Master Willy van de Mortel (Difesa) in zijn rol als bondscoach van Noorwegen aanwezig.

Sabum’s Randy, Wouter Brouwer, Master Willy en Jair

Aankomst in Ierland

Direct nadat we in de huurauto gestapt waren op Dublin Airport begon het avontuur: links rijden en een paar enorme rotondes maakten zorgde ervoor dat we direct scherp moesten zijn. Vanwege een file op de snelweg duurde de reis behoorlijk wat langer dan gepland, maar uiteindelijk kwamen we toch aan op de prachtige campus van de universiteit van Limerick. Verbonden via een esthetisch aangename ‘levende brug’ over de Shannon rivier, zijn de universitaire voorzieningen en studentenresidenties verspreid in een prachtig groen, zonovergoten landschap. Na de registratie genoten we op het terras van het campusrestaurant en keken we naar een indrukwekkende zonsondergang.

Coach Development Programme

Op vrijdagochtend gonsde het in de collegezaal, de eerste dag van de conferentie kon beginnen. Vol verwachting zat het internationale publiek te wachten tot we konden beginnen. Een duidelijk herkenbaar “Goodmorgning everybody!” Van Grand Master Bos gaf de kickoff. Natuurlijk werd ITF-president Grand Master Paul Weiler uitgenodigd om de officiële openingstoespraak te houden, gevolgd door Grand Master Bos zelf en vervolgens Master Kenneth Wheatley, president van de Ierse Taekwon-Do Associatie.

Hayley Harrison (MSc.) gaf ons een kijkje in de complexiteit van het opbouwen van een infrastructuur voor coachontwikkeling. Het is goed om te benadrukken dat de Nederlandse interpretatie van een ‘coach’ anders is dan wat in deze context wordt bedoeld. De coach waar we het vandaag over hebben, en dit gehele conferentieweekend, is meer dan een sportcoach en / of een expert op het gebied van Taekwon-Do. Het gaat over onderwijsvaardigheden en -methoden, weten hoe het leerproces werkt, inzicht in de psychologie van verschillende leeftijds- en geslachtsgroepen, lichamelijke ontwikkeling en nog veel meer.

Terug de college banken in

Een goede coach worden gebeurt niet zomaar. Zodra een potentiële coach is geïdentificeerd, moet hij of zij worden getraind, ondersteund, gevolgd en gevolgd. Als een organisatie als de ITF een solide toekomst nastreeft, moeten we eigenlijk de vinger aan de pols houden van een goed ontworpen proces dat de overdraagbaarheid van coachingvaardigheden, kwaliteitsborging, verantwoording en geloofwaardigheid verbetert.

Een goed coach educatie programma is het resultaat van een proces. Zodra de structuur is bepaald (welke kwalificaties? Welke specialismen? Coach ondersteuning?), wordt de inhoud geproduceerd, wordt een toolbox met methoden ingezet en manieren van levering ingesteld (standaardiseren waar mogelijk, diversifiëren waar nodig: mensen, hun capaciteiten, de context en de omgeving waarin alles zich afspeelt, zijn allemaal variabel), de hele infrastructuur wordt periodiek geëvalueerd om incrementele verbeteringen tot stand te brengen.

Om dit te ontwikkelen is een lange termijnvisie vereist.

Binnen I.T.F. Nederland zijn we goed op weg met ons coach trainingsprogramma (de “ITF Taekwon-Do Sportleider” -cursus, zoals we het noemen), maar er staan ​​ons nog een aantal leuke uitdagingen te wachten! Deze eerste keynote speech gaf direct het niveau van deze eerste International Coaches ‘Conference aan.

Kinderen Coachen

Een specialisatie binnen coaching is het coachen van kinderen. Als coach beïnvloed je meer mensen in een jaar dan de meeste mensen in hun hele leven. Laat dat maar eens inzinken. Dit citaat kwam op een van de dia’s van Declan O’Leary van Sport Ireland, een bureau van het Ierse ministerie van Transport, Toerisme & Sport. In Taekwon-Do zijn we ons terdege bewust van de voordelen van fysieke activiteit van kinderen, vandaar initiatieven zoals het ITF Kids Development Program.

De Ierse regering heeft dit onderwerp serieus genomen. Een gedeeltelijk door de EU gefinancierd open project genereert een schat aan informatie en praktische hulpmiddelen voor coaches om echt tegemoet te komen aan de behoeften van kinderen (kinderen zijn geen mini-volwassenen) en het creëren van een kindgerichte omgeving.

Elke coach zou dit moeten weten, maar de belofte die op de laatste dia werd getoond vatte het allemaal samen: wees kindgericht, holistisch en inclusief; maak het leuk en veilig; prioriteit geven aan de liefde voor sport boven het leren van de sport; focus op basisvaardigheden; betrek ouders positief; progressieve programma’s plannen; gebruik verschillende methoden om het leren te verbeteren; en ten slotte: gebruik concurrentie op een ontwikkelingswijze.

Biomechanica, Plyometrie & Special Techniques

Professor Drew Harrison gaf ons een snelle biomechanica update, doormiddel van een model wat bepaalt hoe hoog je kunt springen, een bird-ene perspectief van hoe explosieve kracht werkt, gevolgd door een fantastische vergelijking van speciale technieken en de evolutie van het hoogspringen binnen het atletiek – en welke factoren hebben bijgedragen aan die verbeteringen. Velen van ons in de collegezaal kwamen met veel creatieve ideeën naar buiten.

Niet lang daarna konden we een aantal van die ideeën in de praktijk brengen tijdens de plyometrie-workshop. We hebben kennisgemaakt met enkele eindeloze plyometrische oefeningen om ons een idee te geven. Toen werd het tijd om na te denken: hoe zouden we plyometrics op een bepaald probleem toepassen? Vele sprongen later kwamen alle groepen met een indrukwekkende hoeveelheid oplossingen op hun whiteboards.

Later op de middag stond de workshop “Powerfull Patterns Performance”, met Sabums Lylian Doulay, Silvia Farigu en Andreas Jenstad op het programma. Sabum Lylian liet ons goed zweten en liet ons ervaren wat je allemaal moet doen om een sterk, gezond en lenig lichaam op te bouwen. Zowel het boven- als onderlichaam werd goed aan het werk gezet. Hierna nam Sabum Silvia het over en legde nadruk op hoe het hele lichaam effectief te gebruiken tijdens het uitvoeren van patronen. Als laatste was Sabum Andreas aan de beurt. Door middel van video analyse en slow motion beelden wist hij de groep aan het denken te zetten over de uitvoering van de patronen. Dit was een zeer interessante kijk op onze patronen, en verklaarde direct een groot deel van de successen van de Noorse teamleden de afgelopen jaren. Deze gestructureerde manier om een ​​onderwerp uit de theorie in praktijk te brengen, is een voorbeeld van hoe goed de International Coaching Conference was samengesteld.

Sparren, Patronen & Pre-Arranged Sparren

De sparring workshops waren het domein van Masters Cooley, Triqui en Barada. In drie workshops tijdens het weekend zouden deze uitstekende coaches ons kennis laten maken met hun manier om voorop te blijven lopen bij het sparren. Met de animal flow drills konden we ervaren hoe lichaamsbewustzijn en (core) strength kan worden getraind. En met veel, veel technische en tactische oefeningen, hebben we geleerd om door de ogen van deze coaches te kijken. Natuurlijk werden we ook flink aan het werk gezet en werd er veel gezweet … We hopen dat er meer tijd is om tactieken en trainingsmethoden te bespreken op de volgende International Coaches ‘Conference, omdat een vergelijking van dergelijke coaches op hoog niveau een schat aan informatie zou kunnen opleveren.

In de patronen workshops van Sabum Andreas gaf hij zijn kijk op de patronen en gaf nog meer punten aan waarop de Noren trainen, om dat voordeel over hun concurrenten te krijgen. Het is onmogelijk om het onder woorden te brengen, je moet het ervaren! Gesteund door een heleboel videobewijs van zijn tablet, begonnen we het te zien.

Sabum Lylian  legde zijn mening uit over de voorbereiding op belangrijke toernooien. Een grote verrassing zou kunnen zijn dat hij zich niet zo erg concentreert op het doen van patronen, maar meer op het in topvorm brengen van zijn lichaam om te presteren. Sabum Silvia  leidde ons door haar trainingsmethoden voor het hoogste niveau, met enkele goede tips voor specifieke bewegingen. Tijdens de trap technieken workshop hebben we ons verdiept in de trainingsmethoden om de explosiviteit van onze trappen aan te passen. Nog een ander goed voorbeeld van waar deze International Coaches ‘Conference voor stond: openhartige uitwisseling van ideeën en goede praktijken.

Tijdens de pre-arranged sparring workshop legden Grand Master Bos en Sabum Silvia hun proces uit voor het samenstellen van een routine. Grand Master Bos sprak verder over hoe deze discipline in onze toernooien is terecht gekomen. De Generaal was geen fan, maar de mensen vonden het geweldig. Dus na een “lastige” situatie op een bepaald toernooi, zou het kunnen blijven. We hebben ook besproken wat we leuk vonden en anders zouden willen zien op dit onderdeel. Er werd opgeroepen tot meer ‘realisme’, maar wat dat inhield, hing af van wie er aan het woord was.

De Toekomst van ITF Competitie

Alles over regels en de gigantische prestatie die een meerdaags toernooi organiseert voor honderden of duizenden deelnemers, coaches, umpires, supporters, vrijwilligers, VIP’s, sponsors en wat meer: ​​dat is het domein van Masters Coos van den Heuvel en Gordon Wallace (van de ITF Tournament & Umpire Committee, TUC). Dit onderdeel mocht natuurlijk niet ontbreken op deze Conference.

Hun kernactiviteit is ervoor zorgen dat de scheidsrechters correct scoren. Het is hun heilige missie. Terwijl concurrenten en hun coaches zich maanden voorbereiden, is het minste wat ze kunnen doen een goed voorbereid scheidsrechtersteam samenstellen. Daar zijn de International Umpire Courses (IUC) voor: kwaliteitsborging door umpires op te leiden en op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen.

Hun nummer twee zorg is ervoor te zorgen dat onze Wereldkampioenschappen soepel, op tijd en binnen budget verlopen. Daarom hebben we allemaal een uitgebreide vragenlijst ontvangen om onze mening over een aantal concurrentiegerelateerde onderwerpen te peilen. Master Coos benadrukte dat elke beslissing consequenties heeft. Stop de tijd terwijl je een waarschuwing geeft? De junioren en de senioren opsplitsen in verschillende toernooien? Het komt allemaal met voordelen, nadelen en ook kosten. De groep was verdeeld in verschillende teams om dieper op dit soort vragen in te gaan. Het was heel leuk om met mensen van over de hele wereld te debatteren over zaken waar je niet zo veel over nadenkt. De resultaten worden binnenkort gepresenteerd, dus we kijken er naar uit.

Op Gewicht Raken

Een hot topic bij elk toernooi is om op gewicht te komen. Naarmate het onderzoek naar dit onderwerp groeit, zijn er steeds meer wetenschappelijke artikelen om in te duiken. Dus geen excuus om willekeurig advies te krijgen van onbetrouwbare websites of tips van glossy magazines, vol gesponsorde artikelen: informeer jezelf.

De presentatie nam ons mee door acuut versus chronisch gewichtsverlies, factoren om rekening mee te houden voordat we gaan afvallen, snelle methoden voor gewichtsverlies (the good, the bad and the ugly) en algemene voeding. Het was heel to the point en gaf ons een goed idee hoe we dit probleem op een verantwoorde manier konden aanpakken. Het is één ding om het gewicht te halen, het is iets anders om nog te kunnen herstellen en te presteren.

Prestatie Psychologie, Planning en Analyse

Wanneer je ‘psychologie’ op het schema van de workshop ziet, verwacht je niet in vervoering te komen. Maar dat deden we wel! Roy Baker (meerdere keren WAKO-kampioen) sprak niet alleen over de mentale dingen, maar gaf ons oefeningen om ze te ervaren. In de sportschool is iedereen een kampioen, omdat er (meestal) geen echte stress is. Op de Wereldkampioenschappen telt elke seconde, de adrenaline creëert tunnelvisie en verbruikt je energie, focussen is een beetje moeilijker en je moet nog steeds naar je coach kunnen luisteren terwijl de supporters brullen en trappen en stoten om je oren vliegen. Dit vat de voortgang samen die we hebben doorgemaakt. Een eenvoudige oefening ‘beweging en aanval’ evolueerde naar een oorlogsgebied. Je moest technisch, gefocust, kalm blijven en aanwijzingen opvolgen, terwijl de chaos ontstaat.

Roy deelde zijn rituelen om zichzelf in het spel te krijgen (waardoor de menigte kippenvel kreeg) of uit negatieve mentale lussen te komen – en we werden aangemoedigd om onze rituelen te delen. Hij deelde ook zijn visualisatieoefeningen – hij had er één voor elk van zijn belangrijkste rivalen. Natuurlijk kreeg iedereen de kans om zichzelf mentaal in een dergelijke situatie te brengen en hun visualisatieritueel te oefenen.

In de keynote speech gingen we verder met prestatieplanning, ook met Mr. Baker. Het planningsproces begint met het opstellen van een prestatieprofiel van de concurrenten: waar ze nu zijn, waar ze willen zijn – in detail. We hebben dit zelf geoefend met het zogenaamde “spinnenwebmodel”, dat alle relevante dimensies van prestaties van een ITF-concurrentiediscipline naar eigen keuze omvatte. Van daaruit kan een coach beginnen met het plannen van het proces dat tot die overgang moet leiden.

Naast de fysieke, technische en tactische aspecten zijn er natuurlijk ook de psychologische aspecten van competitie. Winnen gaat grotendeels over goede besluitvorming onder druk. Als je mentale make-up eraf is, zul je niet presteren (“je bent wat je denkt dat je bent” was een regel die terug bleef komen tijdens deze presentatie). Hoe dat te laten werken, werd in een model gezet dat alle psychologische technieken in kaart bracht die nodig waren om de essentiële psychologische vaardigheden te ontwikkelen, om een ​​reeks objectieve vereisten voor prestaties van wereldklasse te realiseren.

In de workshop voor analyse van prestaties openden Sabums Adrian Byrne en Andreas Jenstad hun gegevensgestuurde methoden voor het creëren van een concurrentie voordeel voor hun atleten. We hebben geleerd hoe het Noorse team video-analyse in hun voordeel werkt en hoe de Ieren statistieken in hun voordeel gebruiken en drastische verbeteringen hebben geboekt.

ITF Familie

Op zaterdagavond hebben we allemaal genoten van een barbecue met onze ITF-familie. En dat was echt het gevoel gedurende het hele weekend: we zijn een familie, verbonden door onze passie voor Taekwon-Do. Een familie om trots op te zijn. Een familie die niet bang is om vooruit te denken, kennis te delen en samen te werken aan de toekomst. Wat ons betreft is de International Coaches ‘Conference er om te blijven!

Tijdens de barbecue op zaterdagavond