SPEAR: Personal Defense Readiness Trainers Course

Geplaatst op 30-07-2019.

NAALDWIJK, 23.06.2019 – Na weken voorbereiding en een zwaar trainingsweekend heeft Wouter met succes de SPEAR: Personal Defense Readiness Trainers Course afgerond. Het SPEAR: Personal Defense Readiness Systeem is gebaseerd op natuurlijke reflexen en staat in het teken van het overleven van een gewelddadige situatie en is constant in ontwikkeling door Tony Blauer en zijn team. Lees hier het verslag!

Jaren geleden, tijdens mijn opleiding aan de Sportacademie in Amsterdam, ben tijdens een Martial Art Projectweek in contact gekomen met het SPEAR Systeem™ van Tony Blauer. SPEAR staat voor Spontaneous Protection Enabling Accelerated Response.

Direct was ik gefascineerd door de ideeën en manier van lesgeven van Tony Blauer. Hij had een zeer uitgesproken mening over zelfverdediging en hoe dit onderdeel wordt behandeld binnen traditionele Martial Arts. Hierdoor werd direct duidelijk waarom in realistische scenario’s complexe oplossingen, die vaak binnen traditionele Martial Arts worden gegeven, niet werken. Op dat moment was ik niet in staat om mij verder te verdiepen in het SPEAR Systeem™ maar ben ik op de achtergrond het systeem blijven volgen. Toen bekend werd dat dit jaar de SPEAR: Personal Defense Readiness Trainers Course in Nederland werd gehouden, heb ik mij direct ingeschreven.

Voorbereiding en Opleidingsweekend Dag 1

Na mij te hebben ingeschreven voor de SPEAR: Personal Defense Readiness Trainers Course werd al het studie materiaal toegezonden en ben ik begonnen met het bestuderen van het materiaal. Naast de verschillende handboeken en video’s wist ik dat ik goed voorbereidt aan het opleidingsweekend zou beginnen.

In de vroege ochtend vertrok ik richting Naaldwijk, waar het opleidingsweekend gehouden zou worden. Op het programma stonden twee lange dagen van 9 tot 5. Bij aankomst werd ontvangen door de organisator en de trainer van dit weekend, Danny Tamblyn. Danny is een full time politie officier uit Engeland. De afgelopen 22 jaar heeft Danny verschillende functies binnen de Engelse politie bekleed. Daarnaast heeft hij 35 jaar ervaring met verschillende Martial Arts en is hij sinds 2005 een SPEAR System & Personal Defense Readiness Coach.

Na de eerste kennismaking met Danny  ontmoet ik ook de andere mede-cursisten. Naast Nederlandse deelnemers was er ook een Duitse deelnemer afgereisd naar Naaldwijk. De opleiding werd gestart door een klassikaal voorstel rondje. Al snel werd duidelijk dat we een zeer ervaren groep hadden, met verschillende expertises en werkvelden. Denk hierbij aan Martial Arts ervaring en binnen de Law Enforcement Community. Ook werd duidelijk dat sommige deelnemers al enkele SPEAR gerelateerde cursussen gedaan.

Coach Danny Tamblyn en Wouter

Na de introductie aan elkaar werden de “objectives” van de cursus besproken en werd het eerste theorie blok gegeven. Door middel van verschillende video’s van waar gebeurde situaties werden theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld. Al snel werd duidelijk dat “Zelfverdediging” in de eerste paar seconden niets te maken hadden met de “moves” die we kennen uit actiefilms. Hoe goed je ook bent getraind of hoeveel jaren ervaring je hebt, iedereen die verrast wordt had dezelfde reactie. Deze reactie wordt de “flinch” genoemd.

Binnen traditionele, en overigens ook binnen moderne, Martial Arts of zelfverdedingingssystemen ontbreekt in de training vaak dit essentiële stukje. Binnen het SPEAR System™ leer je de “flinch” reactie te gebruiken om jezelf sneller te kunnen beschermen. Gelukkig was dit concept binnen Taekwon-Do Nieuwegein al bekend en het werd bevestigd waarom het zo belangrijk is dit te integreren in je training.

Hierna was het tijd voor een korte pauze waardoor alle informatie even kon indalen. Omdat iedereen het studiemateriaal goed had doorgenomen konden we soepel door de stof heen. Toch is het altijd belangrijk om uitleg te krijgen van een gekwalificeerde coach en ervaringsdeskundige die boven de stof staat.

Na de pauze konden wij starten met het praktijk gedeelte. Hier werden stap voor stap de onderliggende principes van het SPEAR System™ uitgelegd en voorgedaan. Zelf konden wij oefenen en deze principes ervaren. Vanuit de principes werden alle drills uit de handboeken geoefend. Samen met mijn Duitse trainingspartner ging dit allemaal prima. Mooi om te zien was dat het SPEAR System™ geen vervanging is van je eigen Martial Art, maar als een brug fungeert naar de oplossing die in je eigen Martial Art zitten.

Omdat iedereen zo fanatiek aan het oefenen was waren we zelfs een uur later klaar dan oorspronkelijk de planning was. Kortom snel naar huis en vroeg het mandje in om weer fris op dag twee te kunnen verschijnen.

Opleidingsweekend Dag 2

Zoals de meeste van jullie wel weten is zondag vroeg opstaan altijd iets moeilijker dan door de weeks, en helemaal moeilijk na een lange eerste opleidingsdag. Toch vroeg in de auto gestapt op op tijd te zijn voor opleidingsdag 2. Net zoals opleidingsdag 1 werd opleidingsdag 2 gestart met een stukje theorie. Danny gaf een korte samenvatting van wat er op dag 1 is behandelt.

Na de samenvatting gaf Danny aan dat het belangrijk is om ervaring op te doen met het lesgeven van het SPEAR System™ materiaal. Daarom werden er verschillende groepen gemaakt, waarbij iedereen steeds meerdere drills moest doceren. Dit was soms een uitdaging door de taal barrière maar binnen onze groep begrepen wij elkaar. Danny gaf ons feedback en deze konden wij dan direct toepassen. Dit was zeer prettig en gaf ons de mogelijkheid om direct vragen te stellen over situaties die zich voordoen tijdens het lesgeven. Door het ontzettende warme weer waren wij toe aan een welverdiende pauze.

Na de pauze liepen stond wederom een theorie gedeelte op het programma. Hier werden o.a. The Cycle of Behavior en de Golden Rules binnen het SPEAR System™ besproken.

De oprichter van het SPEAR System™, Coach Tony Blauer, heeft voor het zo realistisch mogelijk trainen verschillende “high gear” pakken ontwikkeld. Hierdoor kan je relatief veilig toch zo realistisch mogelijk training zonder geblesseerd te raken. Hieronder zie je een foto van een high gear pak:

Als cursisten konden wij om de beurt de impact van de drills ervaren door zo’n pak aan te doen. Hierbij werd duidelijk dat je niet super getraind hoeft te zijn om veel schade aan te kunnen richten bij een aanvaller. Als afsluiting van het opleidingsweekend krijgen wij nog een opdracht waarbij alle theorie en praktijk samen komt. Hierbij kon je goed merken wat spanning, druk en een beetje angst doet met je prestatie. Na deze “opdracht” succesvol te hebben afgerond kwam de cursus tot een einde.

Hoe nu verder?

Binnen Taekwon-Do bieden de patronen ontzettend veel oplossingen en praktische technieken die je kunnen helpen in gevaarlijke situaties. Het SPEAR System™ is het puzzelstukje dat nog ontbrak om tot realistische zelfverdedigingstraining te komen. Doordat het SPEAR System™ een systeem is dat eigenlijk maar bestaat uit een paar bewegingen welke zijn gebaseerd op principes en onze natuurlijke overlevingsreflexen kunnen wij dit direct toepassen binnen Taekwon-Do. Door de principes van deze systemen te combineren, in plaats van er tegen te werken, vergroot je je kans om een gewelddadige situatie te overleven, of zelfs te voorkomen. Het SPEAR System™ is dan ook geen vervangen van, maar een “Bridge” naar de toepassingen die te vinden zijn in onze patronen.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in zelfverdediging is het SPEAR System™ een aanrader en iedereen die zelfverdedigingstrainingen wilt aanbieden een must!

Tevens is het een mooie toevoeging op ons aanbod binnen Taekwon-Do Nieuwegein. Na de zomervakantie zullen wij gaan starten met aparte lessen welke gebaseerd zijn op de principes uit het SPEAR System™. Op onze website zal spoedig meer informatie te vinden zijn omtrent deze aparte trainingen.