Europees Kampioenschap I.T.F. Taekwon-Do 2019

Geplaatst op 20-10-2019.

SARAJEVO, 15.10.2019 – Afgelopen week was in Sarajevo, Bosnië-Herzegovina het Europees Kampioenschap I.T.F. Taekwon-Do. Namens Taekwon-Do Nieuwegein waren Boosabum Roche en Sabum aanwezig. Ook Jochem Versteeg, die regelmatig bij ons traint, was present.

Afgelopen maanden hebben alle selectieleden zich goed voorbereidt op het Europees Kampioenschap. Helaas was het toernooi voor Roche al voorbij, voordat het begon. In de laatste training voor het EK brak hij zijn middenhandsbeentje bij een tikspelletje en moest hij het gips in. Toch is hij gezamenlijk met het Nederlands Team afgereisd richting Sarajevo, waarvan hulde!

 

Op dinsdag verzamelde alle Nederlands Team leden zich op Schiphol. Na enkele jaren aparte te hebben gereisd, vloog het Team dit keer met zijn alle. Dit gaf direct een goed team gevoel. Na soepele vlucht met een overstap in Wenen, kwamen wij in het begin van de avond aan in Sarajevo. Woensdag stond direct de weging op het programma en gelukkig was iedereen in het Team op gewicht.

 

In de middag was het team vrij om nog even de stad in te gaan. Sarajevo is een stad met (helaas een bloedige) geschiedenis. Zo werd hier in 1914 Frans Ferdinand (de kroonprins van het Oostenrijk-Hongaraarse Rijk) tijdens een rondrit doodgeschoten wat het begin van de Eerste Wereldoorlog betekende.

De brug waar Frans Ferdinand werd neergeschoten

Replica van de auto van Frans Ferdinand

Ook werd er hevig gevochten tijdens de Bosnisch-Servische oorlog in de jaren ’90. Dit was nog in de vele gebouwen zichtbaar. De kogelgaten zaten nog in de gevels. Daarnaast werden hier ook de Olympische Winterspelen van 1984 georganiseerd. Naast een hypermodern winkelcentrum heeft de stad ook een oude binnenstad. Binnen enkele meters staan Kerken, Moskeeën en Synagoge en was de sfeer erg gemoedelijk.

Uitzicht over Sarajevo vanaf de hoogste toren van de stad

Donderdag begon het toernooi met de onderdelen Tuls (patronen) en Team Tuls. Helaas had Nederland geen junioren Team Tul, want deze werd teruggetrokken tijdens de laatste voorbereidingen. Jochem Versteeg die regelmatig bij ons traint deed mee aan het onderdeel Tul Junior Heren 1ste Dan. Na bekendmaking van de loting was het duidelijk dat het een pittige opgave zou worden om een medaille te bemachtigen. In de eerste ronde mocht Jochem aantreden tegen Polen. Na twee goed gelopen Tuls werd het 3-2 in het voordeel van Jochem. In de tweede ronde mocht hij aantreden tegen de huidige Wereld Kampioen uit Rusland. Na twee strak gelopen Tuls gaven de scheidsrechters hun punten aan de Wereld Kampioen. Voor nu zat er niet meer in. De komende weken gaan we terug naar de tekentafel om voor de komende toernooien de route uit te stippelen.

Later in de week zat Jochem ook in het Junioren Heren Team Sparren en daar wist hij samen met de andere leden een mooie bronze medaille te behalen!

Op vrijdagavond was Sabum Wouter namens Nederland vertegenwoordiger op het Congress van de All Europe Taekwon-Do Federation (AETF). Hier werden o.a. de financiën, wijzigingen in de regelgeving, de aanvragen van nieuwe leden besproken. Ook werden presentaties gehouden van kandidaat steden voor de volgende EK’s.

Na een lange week met voor Nederland mooie resultaten (3x goud, 3x zilver en 4x brons) stond het Nederlands Team op maandagavond weer op Schiphol.