1ste O-ITS Opleiding Midden Nederland

Geplaatst op 23-11-2019.

Houten, 23.11.2019 โ€“ De “Ondersteuner ITF Taekwon-Do Sportleider” (O-ITS) is recent toegevoegd aan de opleidingsstructuur van I.T.F. Nederland. Vandaag hadden Taekwon-Do Nieuwegein en Namu Kwan uit Houten de primeur door de eerste O-ITS Opleiding van Midden Nederland te organiseren. Met in totaal 13 deelnemers was het een mooie kick-off!

De O-ITS Opleiding is de meest recente toevoeging binnen de opleidingsstructuur van I.T.F. Nederland. In 2013 werden al de Assistent ITF Taekwon-Do Sportleider (A-ITS) en Zelfstandig ITF Taekwon-Do Sportleider (Z-ITS)ย geรฏntroduceerd en sinds september 2019 ook de Ondersteuner ITF Taekwon-Do Sportleider (O-ITS). Via de O-ITS kunnen leden vanaf 12 jaar en groene band vroeg kennis maken met de beginselen van het lesgeven. Tevens voldoen de opleidingen aan alle eisen van NOC*NSF, waarmee het de enige NOC*NSF-erkende ITF Taekwon-Do lerarenopleiding is in Nederland! Door vroeg kennis te maken met het lesgeven bouwen wij aan de toekomst van ITF Taekwon-Do in Nederland. Immers de groene band van nu, is de instructeur van de toekomst.

Vandaag kwamen leden van Taekwon-Do Nieuwegein en Namu Kwan bijeen in Houten om de O-ITS Opleiding te volgen. Naast de prachtige handleiding, powerpoint presentatie en videomateriaal liepen de leden gestructureerd door verschillende onderwerpen. Na het aankaarten van het maatschappelijk belang van gekwalificeerde instructeurs, werd de geschiedenis van Taekwon-Do besproken. Hierbij werd duidelijk dat Taekwon-Do niet alleen op technisch constant in ontwikkeling is, maar ook pedagogisch-didactisch. De geschiedenis van I.T.F. Nederland en beide clubs passeerde ook de revue.

Het tweede blok bestond uit het bespreken en praktisch maken van de “Do” binnen Taekwon-Do. Door interactieve oefenvormen, gericht op elke doelgroep, werd al snel duidelijk dat we allemaal onbewust al veel Tenets toepassen tijdens de trainingen. Ook werden uitgangspunten besproken die van belang zijn bij het ondersteunen van lessen.

Na een korte pauze werd er dieper ingegaan op de rol van de ondersteuner tijdens de lessen, en waar je je bewust van moet zijn. Door middel van enkele voorbeelden en vragen werd er geoefend. De opleiding werd afgesloten met een kort multiple-choice examen. Dit was voor de deelnemers natuurlijk geen probleem en al snel werd duidelijk dat iedereen de O-ITS Opleiding succesvol heeft afgerond.

Taekwon-Do Nieuwegein heeft ondertussen de O-ITS opleiding opgenomen in het curriculum en hebben alle instructeurs de Z-ITS opleiding afgerond of zijn de opleiding aan het afronden. Hiermee kunnen we met een gerust hart bouwen aan de toekomst met goede en gekwalificeerde instructeurs.