Open Dutch 2020

Geplaatst op 03-02-2020.

HELMOND, 25.01.2020 – Niet alle toernooien zijn hetzelfde. Er zijn van die toernooien waar je er achter komt uit welk hout je bent gesneden. De Open Dutch is een van die toernooien. Het is waar Europa’s beste ITF Taekwon-Do deelnemers uit Europa samen komen om zichzelf te testen. Een indrukwekkend aantal van 99 clubs uit 23 landen kwamen naar Helmond. Als onderdeel van CB19NL waren wij aanwezig om de lessen van Master Willy van de Mortel op zijn toernooi toe te passen.

De Open Dutch is het best te vergelijken met het Europees Kampioenschap. Alleen al de aantallen deelnemers en topcoaches die elk jaar weer afreizen naar dit toernooi. Het is een clubtoernooi dat altijd kan rekenen op grote delegaties in de zwarte band divisies. In de meeste poules was de complete top 5 van Europa aanwezig. Om een beeld te schetsen: er waren meer dan 90 medailles winnaars van Wereld- en Europese Kampioenschappen aanwezig.

Als coach weet je dat de Open Dutch een zware kluif gaat worden. Een gouden medaille mee naar huis nemen is uitzonderlijk. Elke kleine fout kan je later de wedstrijd kosten. Deelnemers die hun hoofd koel kunnen houden en vertrouwen op hun training zullen het goed doen, ongeacht het resultaat.

Dit was de mantra die we voor ons team bleven herhalen. In sommige gevallen heeft dit zijn vruchten afgeworpen en in andere gevallen (nog) niet.

Jazzlynn wist een goede medaille bij het onderdeel Tuls (patronen) te winnen in een poule met 44 deelneemster. Roche kwam thuis met een bronzen medaille in de zware 1ste Dan Tuls categorie. Tosca verloor in de eerste ronde bij het onderdeel Tuls van haar team genoot in het Nederlands Team ondanks een goed gelopen Tul. Jochem wist 3 partijen te winnen maar ging er net voor de medailles uit. Lucas wist de eerste ronde te overleven, maar moest zijn meerdere erkennen in de tweede ronde. Cheyenne en Melanie waren niet te stoppen en wisten 1e en 2e te worden in hun categorieën. Ook Charaylis stond op de hoogste trede van het podium.

Bij het sparren wisten Tosca en Jochem beide overtuigend de tweede ronde te bereiken. Beide luisterde goed naar de coach en wisten de van te voren besproken tactiek uit te voeren. In de tweede ronde moesten beide hun meerdere erkennen, maar de progressie is te zien. Iets waar we op voort kunnen borduren.

Wat het allerbelangrijkste wat we meenemen van de Open Dutch zijn de geleerde lessen: welke stukjes van de puzzel hebben we en welke ontbreken nog. In the end, it’s all about the journey en de Open Dutch was hier een stap in.

Scheidsrechters Rens, Mart, Helena, Max, Efe en Marina: geweldig gedaan. Het kan behoorlijk intimiderend zijn om de verantwoordelijkheid te dragen om deelnemers op dit niveau te beoordelen. CB19NL supporters: jullie zijn de beste😀

Het was weer een mooi hoofdstuk in het CB19NL boek. Uiteindelijk zijn we in de top 20% van alle team geëindigd en 3e van I.T.F. Nederland. Niet verkeerd bij zo’n zwaar toernooi!

A big shout-out to Master Willy van de Mortel en de organisatie van Difesa Sports, alle deelnemers, coaches, scheidsrechters, vrijwilligers, fotografen: jullie maken dit een onvergetelijk event. competitors, coaches, umpires, volunteers, supporters, photographers: you make this an unforgettable event.

Natuurlijk zal CB19NL er volgend jaar weer acte de présence geven.