Lerarentraining I.T.F. Nederland

Geplaatst op 04-02-2020.

Utrecht, 02.02.2020 – Jezelf constant blijven ontwikkelen is een belangrijk onderdeel binnen onze club en besteden we veel aandacht aan. Onze landelijke bond, I.T.F. Nederland, werkt volgens hetzelfde principe. Afgelopen zondag was de jaarlijkse lerarentraining. Meer dan 45 instructeurs vanuit heel Nederland waren aanwezig waaronder één Grand Master en 5 Masters. Als onderdeel van de Technische Commissie gaf Sabum Wouter les en was Boosabum Ashin aanwezig als deelnemer.

Taekwon-Do is een stijl die sinds het ontstaan constant in ontwikkeling is geweest. Generaal Choi voerde geregeld wijzigingen door. Het is een mythe dat stijlen ongewijzigd worden doorgegeven. Generaal Choi’s leraar, Gichin Funakoshi, schreef in zijn boeken dat zijn leraren (Itosu en Azato) hem aanmoedigde om de beste methode te onderzoeken, leren en te delen met andere leraren. Sommige principes, technieken en/of methode uit de jaren ’60 zijn ondertussen achterhaald.

Met deze gedachte in ons achterhoofd heeft de Commissie Techniek en Opleiding (CTO) van I.T.F. Nederland een interessante en leuke training neergezet. De dag begon met een warming-up gegeven door Sabum Jack. Zowel het lichaam als de hersenen werden aan het werk gezet. Wat op een vroege zondagochtend niet altijd meeviel.

Hierna werden de verschillende graduaties verdeeld en werden onder leiding van de CTO instructeurs de hogere patronen doorgelopen. Als leraren weten we dat het soms lastig is om specifiek aan je eigen stof toe te komen. Binnen onze club hebben we daarom de Black Belt Club opgezet, zodat elke donderdag ook de leraren kunnen trainen.

In de middag gaf Boosabum Mariska een presentatie over het nieuwe opleidingsprogramma voor kinderen met een fysieke beperking. Als bestuurslid van I.T.F. Nederland heeft Wouter samen met de andere bestuursleden dit intitiatief gesteund en in samenwerking met verschillende instanties staat er nu een mooi opleidingsprogramma. Later dit jaar zullen vanuit Taekwon-Do Nieuwegein boosabums Erwin, Ana-Liza en Ixora deze opleiding gaan volgen.

Na de lunch stond een leuke quiz over de geschiedenis en technieken van Taekwon-Do op het programma. Na deze quiz werd er stil gestaan bij de Koreaanse Terminologie en waarom technieken bepaalde benamingen hebben. Erg interessant en het gaf de deelnemers weer genoeg stof tot nadenken.

Naast de technieken oefenen, stond ook het lesgeven centraal. In verschillende groepen werden patronen gelopen en werd gerouleerd met instructeurs. Iedere instructeur heeft net andere methoden of aandachtspunten. Zo kon iedereen van elkaar leren, zowel vanuit een deelnemers perspectief als vanuit het instructeurs perspectief.

“We are like dwarfs on the shoulders of giants, so that we can see more than they, and things at a greater distance, not by virtue of any sharpness of sight on our part, or any physical distinction, but because we are carried high and raised up by their giant size”

– John of Salisbury (1159)

Belangrijk is om ons te beseffen dat wijzelf en Taekwon-Do constant in ontwikkeling zijn. Met veel respect kijken wij naar Azato, Itosu, Funakosi en Generaal Choi, die allemaal innovators waren. Als we niet zouden blijven innoveren zou onze stijl stil blijven staan en uiteindelijk zijn effectiviteit verliezen. Gelukkig zijn wij als club aangesloten bij een organisatie die zich hier bewust van is. Wij kijken uit naar de volgende lerarentraining.