Online Landelijke Technische Cursus

Geplaatst op 25-05-2020.

Nieuwegein, 24.05.2020 – Afgelopen weekend hadden I.T.F. Nederland en Taekwon-Do Nieuwegein een primeur. In onze eigen Dojang werd de 1ste Online Landelijke Technische Cursus gegeven. De cursus werd  gegeven door Master Willy van de Mortel en Wouter Meijer, beide lid van de Commissie Techniek en Opleiding van I.T.F. Nederland. Benieuwd naar de ervaring? Lees gauw verder!

Online Landelijke Technische Cursus I.T.F. Nederland Taekwon-Do Nieuwegein

Denken in mogelijkheden

Door het uitbreken van het COVID-19 moesten wij als club enkele weken geleden al omschakelen naar Online Lessen. Dit was voor onze bond niet anders. Ook de CTO moest kijken naar mogelijkheden om de Landelijke Technische Cursussen, welke verplicht zijn om examen voor zwarte band te mogen doen, door te laten gaan. Gezien de goede ervaring met het online lesgeven heeft Sabum Wouter voorgesteld de cursus online te verzorgen samen met Master Willy van de Mortel van Difesa Sports en tevens bondscoach van Noorwegen.

Studiemateriaal en Voorbereiding

Online lesgeven is toch net iets anders dan “normaal” lesgeven. Om de tijd van de deelnemers optimaal te benutten werd voorafgaand aan de cursus studiemateriaal omtrent de Sine-Wave verzonden. Hierdoor had iedereen dezelfde informatie er werd er in “dezelfde taal” gesproken. Daarnaast konden deelnemers van te voren al vragen opsturen, zodat deze beantwoord konden worden tijdens de cursus. Het is altijd leuk om de vragen door te nemen en voor enkele antwoorden moesten we zelfs de voorzitter van de Technical Committee van de International Taekwon-Do Federation, Grand Master Hector Marano inschakelen!

“Allereerst wil ik zeggen dat Master Willy van de Mortel en Sabum Wouter Meijer een leuk en leerzaam programma hebben georganiseerd en voor een relaxte sfeer hebben gezorgd, waardoor het oefenen makkelijker was omdat je niet bang hoefde te zijn om vragen te stellen of fouten te maken. Er werd serieus getraind maar er was ook ruimte voor een grapje tussendoor, wat het leuk en informeel maakte. Voor iedereen werd tijd gemaakt als er vragen waren en er werden persoonlijke tips gegeven waar nodig.  Ik heb heel veel opgestoken van deze training en ik denk de rest ook zeker, ik heb voorlopig in ieder geval weer meer dan genoeg om te oefenen thuis”
– Deelneemster Online Landelijke Technische Cursus

Sine-Wave, Tuls en Trainen in een Ontspannen Sfeer

Besloten werd om de deelnemers in twee groepen te verdelen, rode banders en zwarte banders. Voor beide groepen werd kort het studiemateriaal omtrent de Sine-Wave doorgesproken en werden de drie hoogste Tuls in 1,5 uur behandeld. Voor de rode banders Toi-Gye, Hwa-Rang en Choong-Moo en voor de zwarte banders Kwang-Gae, Po-Eun en Ge-Baek. Elk patroon werd in stukken geknipt en er was meer dan genoeg tijd voor de deelnemers om tot in de details doorgenomen. Hierdoor was het lastig om ons aan de tijd te houden…… Na een kleine uitloop van 15 à 20 minuten (Oeps!) waren we toch redelijk op tijd klaar.

“Vandaag zag je dat allerlei mensen van verschillende scholen bij elkaar kwamen. Op zolder, in de tuin, woonkamer en garage. Allemaal met hetzelfde enthousiasme, het verbind!”
– Deelnemer Online Landelijke Technische Cursus

Evaluatie en Conclusie

Hoewel deze online training het echte contact in de zaal niet kan vervangen, was dit een leuke en leerzame cursus voor zowel de deelnemers als instructeurs. Voor een volgende editie zullen we nog een extra stap in de audio en video kwaliteit kunnen zetten en ook de uitnodiging kon duidelijker. Gelukkig zijn dit punten die eenvoudig op te lossen zijn.

Met in totaal 50 deelnemers, inclusief 3 Masters kunnen we voorzichtig concluderen dat het tijdens het Corona tijdperk een goed alternatief is voor de “normale” Landelijke Technische Cursussen. In de toekomst zullen wij ook kijken of we voor de hogere graduaties een online cursus kunnen opzetten. Meer informatie zal spoedig volgen.

Dankwoord

Via deze weg wil ik alle deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid, ingezonden vragen, enthousiasme. Een extra compliment voor de bikkels die ondanks de regen de gehele cursus in hun eigen tuin hebben voltooid! Ook wil ik Master Willy bedanken voor de fijne samenwerking.