Taekwon-Do’s vergeten Patroon

Geplaatst op 11-09-2020.

NIEUWEGEIN, 10.09.2020 โ€“ We weten allemaal dat Taekwon-Do pas enkeleย decennia oud is en constant zichzelf aanpast. Denk hierbij aan de introductie van de Sine-Wave en Tuls. Tijdens onze regionale Black Belt Club zijn we gedoken in het “verloren patroon” U-Nam.

Vaak wordt gedacht dat Taekwon-Do een eeuwenoude Martial Art is die vol zit met tradities. Niets is echter minder waar. De Koreaanse Generaal Choi Hong Hi introduceerde in 1955 de naam “Taekwon-Do“. Daarmee is Taekwon-Do een moderne krijgskunst. Ook is algemeen bekend dat Generaal Choi Hong Hi invloeden uit het Japanse Karate ter inspiratie heeft gebruikt voor de ontwikkeling van Taekwon-Do. Een uitgebreid stuk hierover is te lezen op onze pagina: Wat is Taekwon-Do? Daarnaast werd Taekwon-Do tijdens het leven van Generaal Choi Hong Hi constant aangepast. Geheel in traditie zoals de Masters en leerlingen uit Okinawa. Als de leerling de stijl had doorgekregen van zijn Master, dan gooide hij zijn eigen sausje en aanpassingen er overheen. Hierdoor werd generatie na generatie de stijl steeds iets aangepast en ontwikkelde de stijl zich ook mee met de moderne tijden.

Taekwon-Do’s eerste Textbook

In 1959 publiceerde Generaal Choi Hong Hi zijn eerste tekstboek omtrent Taekwon-Do in het Koreaans. Dit boek zou beter bekend komen te staan onder de titel: Taekwon-Do Textbook. De eerste druk stamt uit 1959 en in 1960 verscheen de tweede druk. De 1959 editie en 1960 editie kennen wat verschillen. Het belangrijkste verschil is dat in de eerste druk het patroon (Tul) U-Nam staat beschreven. In de tweede druk uit 1960 is opvallend genoeg U-Nam verdwenen. Hiermee is U-Nam Tul bekend komen te staan als het “verloren patroon van Taekwon-Do”.

U-Nam, Taekwon-Do’s verloren Patroon

Samen met de patronen Hwa-Rang, Choong-Moo, Ul-Ji en Sam-Il was U-Nam een van de vijf “originele” Hyungs. Zo werden Tuls in die tijd nog genoemd. U-Nam is het pseudoniem van de eerste president van de Zuid Korea, dr Syngman Rhee. In de eerste druk uit 1959 stonden alleen maar exameneisen tot 4e Dan beschreven. U-Nam stond beschreven als patroon voor 4e Dan en hoger. In die periode maar twee personen in het bezit van een 4e Dan of hoger. Dit waren Generaal Choi Hong Hi zelf en Nam Tae Hi. Hiermee is het aannemelijk dat U-Nam niet door veel personen is beoefend of is doorgegeven aan leerlingen.

In de eerste druk uit 1959 boek hebben alle Tuls een nummer. U-Nam heeft nummer 24e Tul gekregen. Dit suggereert dat het oorspronkelijk bedoelt was als Taekwon-Do’s laatste patroon.

Traditie en Japanse Invloeden

In het Taekwon-Do Textboek uit 1959 is ook duidelijk nog de Japanse invloed op de syllabus zichtbaar. Alle patronen hadden een vermelding uit welk “Ryลซ” ze voortkwamen. Zelfs de Taekwon-Do patronen stonden beschreven als “Ryลซ”. Ryลซ is Japans voor “school” of “stijl”. De versie uit 1960 (2e editie) heeft geen U-Nam meer. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de frauduleuze en betwiste herverkiezing van Sygman Rhee welke zorgde voor protesten in heel Korea. Uiteindelijk moest Sygman Rhee aftreden en in ballingschap naar de Verenigde Staten.

In de loop der tijd heeft Generaal Choi behoorlijk wat wijzigingen doorgevoerd binnen Taekwon-Do. Zo zijn er verschillende patronen vervangen of aangepast en heeft hij ook het “sine-wave” principe geรฏntroduceerd. Hiermee deed Generaal Choi precies wat zijn instructeurs ook deden, namelijk generatie op generatie de stijl aanpassen. Zoals tijdens onze webinars in april en mei van dit jaar bevestigd dit de conclusie dat “Traditioneel Taekwon-Do” constant in beweging is. Blijven doen wat “we altijd al deden” of zoals het ooit beschreven is, is dus niet “Traditioneel”.

U-Namย is hier een mooi voorbeeld van. Wie het patroon bestudeerd komt al snel tot de conclusie dat het behoorlijk wat overeenkomsten heeft met Choong-Jang Tul. Delen vanuit U-Nam zijn verandert en verbetert door Generaal Choi. Hieruit blijkt wederom dat Taekwon-Do geen stijl is die “vaststaat” maar dynamisch is en zich constant verbeterd.

Respect the Past, Create the Future

In 1972 sprak Generaal Choi zich openlijk uit tegen de toenmalige President van Korea, Park Chung-Hee. Hierdoor werd Generaal Choi Hong Hi verbannen naar Maleisiรซ en werden al zijn boeken verwoest. Hierdoor zijn nog maar weinig exemplaren bewaard gebleven.

Naast de huidige 24 Tuls is er nog een wereld te ontdekken vanuit het verleden. Ook al worden niet alle patronen meer actief beoefend, toch is het belangrijk om zo nu en dan in de voetsporen te treden van onze instructeurs.

Onze volgende stop: Ko-Dang Tul. Ben je ook benieuwd naar de “verloren” of “vervangen” Tuls? Doe dan gerust mee met onze Black Belt Club in Nieuwegein. Wij trainen elke donderdag van 20:00 tot 21:00.