Masterclass “De Assistent” met Louis van Gaal

Geplaatst op 11-05-2021.

NIEUWEGEIN, 11.05.2021 – Als trainer speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Louis van Gaal van samen met Marijn Beuker een Masterclass over de 4 inzichten voor jeugdtrainers. Sabum Wouter was erbij.

Hoe vaak krijg je de kans om een Masterclass te volgen van niemand minder dan Louis van Gaal en Marijn Beuker? Deze kans konden wij als club niet laten lopen. De Masterclass werd opgenomen in de gymzaal van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam. Leuk weetje is dat zowel Louis van Gaal als Sabum Wouter hier hun opleiding hebben genoten.

Voor degene die niet weten wie Louis van Gaal is, hoewel wij het ons niet kunnen voorstellen: Louis van Gaal is voormalig NOC*NSF Coach van het Jaar, voormalig Bondscoach van het Nederlands Voetbalelftal (2x), maar ook trainer geweest van Ajax, FC Barcelona, Bayern München, AZ en Manchester United. Iemand met meer ervaring als High Performance Coach is er niet te vinden! Marijn Beuker is momenteel Hoofd Prestatie & Ontwikkeling bij AZ.

Het geheim van de beste Jeugdtrainers

Jeugdtrainers zijn bepalend voor het plezier, de ontwikkeling én resultaten van jonge sporters. Hier komt een heleboel bij kijken! Veel trainers lopen tegen dezelfde vragen en uitdagingen aan. Verschillende onderzoeken over het trainerschap hebben geleid tot 4 inzichten die centraal staan bij de ontwikkeling van de Jeugd. Louis en Marijn gebruikte deze inzichten als kapstok voor deze Masterclass.

Structureren: Uitspreken, Afspreken en Aanspreken

Structuur is belangrijk. Iedereen weet dan wat er dan verwacht wordt. Denk hierbij aan duidelijke afspraken maken. Als trainer kun je voor structuur zorgen door afspraken te maken, duidelijkheid te creëren en grenzen te stellen met zowel de sporters als ook met andere betrokkenen.

“Ouders moet je buitensluiten. Zo simpel is het. Regel nummer één: ouders moet je buitensluiten”

– Louis van Gaal, oud-Bondscoach Nederlands Voetbalelftal

Volgens Marijn zijn wij de laatste jaren als amateursporters hierin wellicht wat doorgeslagen. Hij legt veel meer nadruk op variatie en plezier hebben. Dit wordt onder andere gedaan door veel spelvormen. Mooi is te zien is dat topsport organisaties zoals AZ werken volgens dezelfde principes als ons Kids Programma voor 3-5 jarige.

“Structuur in de organisatie, variatie in de inhoud. Wij zijn vooral bezig met het creëren van geen structuur….. vooral veel plezier hebben en variëren is heel belangrijk. Het brein moet steeds uitgedaagd worden”

– Marijn Beuker, Hoofd Prestatie & Ontwikkeling AZ

Stimuleren: Positief, Eerlijk en Concreet

Om het beste uit zichzelf te halen is het krijgen van complimenten fijn. Als trainer moet je je ervan bewust zijn dat plezier, leren en presteren hand in hand gaan. Positief coachen is daarom erg belangrijk en stimuleert sporters om het beste uit zichzelf te halen. Hierbij is een growth mindset essentieel. Het werkt veel beter om je waardering uit te spreken over de persoonlijke vooruitgang en inzet van sporters dan je alleen te richten op het eindresultaat.

“Het geloof in ontwikkeling en nieuwe dingen proberen is de basis om beter te worden”

– Marijn Beuker, Hoofd Prestatie & Ontwikkeling AZ

Individueel Aandacht Geven

Individueel aandacht geven zorgt ervoor dat iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt in zijn of haar eigen kwaliteiten. Niet alleen de uitblinkers en de praatjesmakers, maar juist ook de verlegen, bescheiden of minder getalenteerde sporter. Je kunt door individueel aandacht te geven ook aanwijzingen geven die passen bij het niveau, de behoefte en karaktereigenschappen van ieder kind. Geen sporter is hetzelfde en leert op dezelfde manier.

Het winnen is ondergeschikt voor ons als trainers…… op latere leeftijd gaan wij pas van leren winnen, naar moeten winnen”

– Marijn Beuker, Hoofd Prestatie & Ontwikkeling AZ

De Regie Overdragen

Het is als trainer heel verleidelijk om precies te vertellen wat sporters moeten doen, maar hun spel verbetert vaak als ze zelf inzien wat ze beter kunnen doen. Door het inzicht regie overdragen bewust toe te passen maak je jouw sporters geleidelijk aan verantwoordelijk voor de eigen ontwikkeling.

Soms moet je als trainer wachten met feedback. Je moet vooral stimuleren dat kinderen zelf gaan nadenken. Fouten maken en ervan leren. De weg ergens naar toe moeten kids lekker zelf ontdekken”

– Marijn Beuker, Hoofd Prestatie & Ontwikkeling AZ

Betrek hen bij de doelen en de weg richting het bereiken van dat doel. Het begint met vragen stellen en naar je sporters luisteren. Wat ging goed? Waar moeten we aan werken? Dit kan zelfs al bij de jongste jeugd.

Blijf Leren van Experts

Deze Masterclass doet ons beseffen, zonder onszelf op de schouder te kloppen, dat wij als club goed op weg zijn. Het is altijd goed om geregeld dit soort evenementen te bezoeken om jezelf te blijven prikkelen en ontwikkelen. Daarnaast was het leuk om eens experts uit andere sporten te horen praten over hun visie en werkwijze. Dit smaakt naar meer en in de toekomst zullen wij zeker weer van de partij zijn.