Gupexamens September 2021

Geplaatst op 04-09-2021.

NIEUWEGEIN, 04.09.2021 โ€“ Wat te doen tijdens de zomervakantie? Natuurlijk doortrainen! De gehele zomervakantie zijn onze lessen doorgegaan en is iedereen zich blijven ontwikkelen. Tijd dus voor een zomers Gupexamen om deze toppers te belonen.

Enkele toppers hebben de gehele zomervakantie doorgetraind. Soms zelfs 3 a 4 keer per week. Hierdoor was er ontzettende progressie te zien bij deze leden. Als club konden wij niets anders doen dan een Gupexamen te organiseren om deze leden te belonen. Natuurlijk moest er nog wel hard voor gewerkt worden.

Lets Kick

Zoals gebruikelijk werd het examen na de warming-up “afgetrapt” met het onderdeelย Saju Chagi’s. Deze oefenvorm is het fundament voor alle traptechnieken. Naast het technische gedeelte is het ook nog eens behoorlijk fysiek intensief. Elk examen is de vooruitgang weer te zien en stijgt het niveau. Precies wat wij als examinatoren willen zien.

Practice makes Perfect

Na lekker warm getrapt te hebben werd het examen vervolgd met het onderdeelย Tuls. Tuls zijn stijlvormen waarbij technieken in een vaste sequence achter elkaar gelopen worden. Vergis je niet want elke beweging heeft een praktische applicatie om jezelf te kunnen verdedigen. De Tul zou ook wel de fundatie van onze kunst genoemd worden.

Middels ons curriculum hebben de kids wat meer tijd om de Tuls onder de knie te krijgen. Dit is duidelijk zichtbaar in vergelijking met de vorige examens. Ook hier was duidelijk progressie te zien! Zeker wanneer kinderen nog jong zijn is het belangrijk om een goede fundatie mee te geven. Niet zomaar banden scoren, maar in de gaten houden dat wanneer de zwarte band in zicht komt de basis helemaal in orde is.

Everybody has a Plan Until he get’s Hit

Technieken stoten of trappen natuurlijk niet terug. Daarom is het belangrijk om de verschillende technieken ook te oefenen tegen bewegende partners. Alle zo kom je er achter of je de stof in praktijk kunt toepassen. Het afgelopen half jaar zijn er extra sparring trainingen op donderdag geweest. Deze leden trainen specifiek op dit onderdeel. Tijdens het examen was dit ook te merken. Naast mooie technieken lieten ze ook zien met een Martial Art bezig te zijn. De Tenets (Hoffelijkheid, Integriteit, Doorzettingsvermogen, Zelfbeheersing en Onoverwinnelijke Geest) werden zo in praktijk duidelijk. Hopelijk kunnen we dit seizoen onze skills testen op de toernooien.

Praktijk & Theorie

Het is als Taekwon-Do beoefenaar belangrijk om niet alleen de losse technieken uit te kunnen voeren. Het begrijpen van de technieken, en gedachten achter de bewegingen is belangrijk.

“In theory, theory and practise are the same. In practise, they are not”

– Albert Einstein, Natuurkundige

Dit maakt het geen sport zoals het Kickboksen, maar een Martial Art. Naast vragen over verschillende technieken kwamen ook hier de Tenets weer terug.

A Continuous Journey

Nadat de examencommissie alle kandidaten had besproken werden de resultaten in de kantine bekend gemaakt: iedereen geslaagd! Iedereen van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal. Vanaf deze week gaat de focus richting nieuwe technieken, patronen en sparringsoefeningen!

Het volgende examen zal plaats vinden opย zaterdag 27 november.