Zomers Gupexamen

Geplaatst op 13-09-2022.

NIEUWEGEIN, 13.09.2022 – In de zomervakantie is er fanatiek door getraind door de leden. Helaas kon in juli niet iedereen examen doen maar gelukkig was voor deze leden afgelopen zaterdag hun inhaal examens.

Examens & Banden

Drie keer per jaar organiseren wij Gupexamens (gekleurde band examens) voor onze studenten. Studenten laten dan zien wat ze hebben geleerd en of ze klaar zijn om meer te leren. Het bandensysteem laat zien dat iedereen door verschillende fase gaat. Ook deze ronde was het voor de instructeurs weer een feest om de examens af te mogen nemen.

Zenuwen Onder Controle Brengen

In totaal stonden 15 studenten opgesteld voor Sabums Kiet en Wouter bij de opening van het examen. Voor sommige leden was het hun allereerste examen. Voor andere hun laatste gupexamen voor de vel begeerde zwarte band. Ondanks dat was er bij iedereen een gezonde vorm van spanning.

Let’s Get This Party Started

Tim mocht het examen aftrappen met het geven van een pittige warming-up. Na een kleine 15 minuten stond bij de meeste studenten het zweet op hun voorhoofd. Lesgeven is voor de hoger gegradueerde studenten een onderdeel van de exameneisen. Voor Tim was dit een mooie kans om te laten zien dat hij gegroeid is in het lesgeven.

Na de warming-up werden er groepjes gemaakt aan de hand van de graduaties en werd gestart met het onderdeel Saju Chagi’s. Bij dit onderdeel staan de verschillende trappen centraal. De afgelopen jaren hebben wij gemerkt dat door deze vorm van oefenen en examineren het niveau qua trappen ontzettend omhoog is gegaan. Naar mate de hogere graduaties aan bod kwamen, werden de Saju Chagi’s ook steeds moeilijker.

Tuls, Sparren en Breken

Vervolgens werden de verplichte Tuls (stijlpatronen) gelopen. Gelukkig gaf dit geen enkel probleem. Nu de eerste spanning uit het lichaam was werd er verder gegaan met het sparren. Iedereen moest een aantal rondjes sparren. Voor de oudere stond zelfbeheersing centraal. Voor de jongere hun onbedwingbare geest. Hiermee werd duidelijk een koppeling gemaakt tussen de technieken en de Tenets van Taekwon-Do. Als verrassing werd van iedere student ook een breektest verwacht. Ook dit was voor niemand een probleem en alle planken werden gebroken.

Doorzettingsvermogen

Een examen is natuurlijk geen examen zonder de “push-up” challenge. Elke graduatie heeft zijn eigen hoeveelheid push-ups welke gehaald moeten worden. Dit onderdeel is makkelijk thuis te trainen, en zo kunnen de Sabums goed zien wie zijn uren maakt.

Vol Verwachting Klopt Ons Hart

Na fysieke examen werd ook de theorie mondeling getoetst. Wat opviel is dat met name de jongere leden zich zeer goed voorbereid hadden en (bijna) alle antwoorden wisten op de vragen. Na het theorie gedeelte trokken de Sabums zich terug om de examens te bespreken. Als snel werden de resultaten bekend gemaakt en werd de uitslag bekend gemaakt in de kantine tussen alle papa’s en mama’s. Iedereen gefeliciteerd met jullie nieuwe graduatie en op naar het volgende examen.