Zwarte Band Examens in Nieuwegein

Geplaatst op 12-12-2022.

Nieuwegein, 10.12.2022 โ€“ Na jaren trainen was zaterdag 10 december het zwarte band examen van maar liefst 5 leden in Nieuwegein. Samen met 6 andere kandidaten uit Vathorst en Houten was het tijd om te mogen testen voor de vel begeerde zwarte band.

Route naar de Zwarte Band

Na het volgen van verschillende scheidsrechtercursussen, landelijke technische cursussen en heel veel trainen stond zaterdag 10 december het Danexamen in de agenda. Na maanden specifiek de examenonderdelen voorbereiden was het eindelijk zover voor Bob, Tim en Colin. Boosabums Ana-Liza en Ashin deden hun eerste tussenexamen richting de 3e Dan. Samen met leden van Taekwon-Do Vathorst en Taekwon-Do Academie Namu Kwan werd er examen gedaan voor de examencommissie welke bestond uit Sabums Kiet Tjon-A-Pauw en Wouter Meijer.

Theorie-examen

De week voorafgaande aan het praktijkexamen werd het theorie-examen gemaakt. Na een paar dagen in spanning zitten werd duidelijk dat iedereen niet alleen een voldoende had, maar zelfs uitstekend had gescoord. Na de eigen warming-up kon het praktijk examen beginnen.

Praktijk examen

Na het opstellen werden de 11 kandidaten opgedeeld in groepen. Per groep werden de verschillende onderdelen getoond aan de examencommissie. Als eerste stonden de Saju Chagi’s op het programma. Hierbij kwamen verschillende combinaties voorbij. Natuurlijk hadden alle Saju Chagi’s minstens 2, en soms 4, verschillende trappen. Na dit onderdeel was de eerste spanning van het examen voorbij.

Danexamen | Taekwon-Do Vathorst

Tuls

Nadat alle groepen hun Saju Chagi’s hadden getoond, werd overgeschakeld naar het onderdeel Tuls. Tuls zijn patronen waarbij verschillende zelfverdedidingsprincipes en technieken in solo vorm beoefend worden. Per groep werd een vrije tul gekozen. Waarna de drie verplichte Tuls Toi-Gye, Hwa-Rang en Choong-Moo werden gelopen.

Sparring & Hosin Sul

Na twee solo examenonderdelen werd de gehele sparring uitrusting aangetrokken. In totaal moesten er 5 ronden van 2 minuten gespard worden. Maximaal 1 minuut rust werd er gehouden tussen de partijen. Belangrijk was niet het winnen op kracht, maar juist verschillende technieken, tactieken en mindset laten zien. Daarbij spelen de Tenets van Taekwon-Do een grote rol.

Direct na het sparren werd alle uitrusting uitgetrokken en werd er zonder pauze overgeschakeld naar het onderdeel Hosin Sul. Hosin Sul staat voor zelfverdediging. Alle examenkandidaten hadden 3 minuten aan applicaties uit de Tuls uitgewerkt. Hierbij werd duidelijk dat technieken uit de Tuls destructief kunnen zijn. Hier en daar werden verschillende kandidaten door de zaal geworpen.

Breken en Fysieke Test

Als laatste onderdeel werden 5 verschillende breektesten uitgevoerd op houten planken uitgevoerd. Zowel de handtechnieken (stoot of zijwaartse meshand slag) als de traptechnieken (Bandae Dollyo, Yop Cha Jirugi, Dwit Cha Jirugi en Twimyo Yop Cha jirugi) op รฉรฉn of twee planken uitgevoerd. In de voorbereiding zijn deze technieken voorbij gekomen en dat was te zien. Alle planken gingen door. Als toetjes werd het examen afgesloten met de inmiddels bekende push-ups. Voor de heren 50 stuks en voor de dames 40.

 

Nieuwe Dangraden en Assistent Leraren

Na het examen werd af gegroet en gingen Sabums Kiet en Wouter in conclaaf. Na een kwartier in spanning afwachten werd in de kantine in het bijzijn van alle supporters de uitslag bekend gemaakt. Iedereen had zowel voor het theorie- als praktijkexamen een voldoende. Dit betekend dat Bob, Tim en Colin zijn toegetreden tot een zeer selecte groep mensen die zijn of haar zwarte band hebben behaald. Hiermee treden zij toe tot het lerarencorps. Boosabum Ana-Liza en Ashin hebben hun eerste stap gezet richting hun 3e Danexamen. Allemaal van harte gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal.

Nieuwe Doelen

Natuurlijk is de Zwarte Band geen eindstation. Zoals wij op de club zeggen hebben deze kandidaten de basis van Taekwon-Do nu onder de knie en kunnen wij gaan beginnen met ons verdiepen. Voor de een zal dit zijn op wedstrijdgebied, andere wellicht met lesgeven of zelfverdediging.