Wereld Kampioenschap Taekwon-Do 2023

Geplaatst op 12-09-2023.

TAMPERE, 10.09.2023 โ€“ Afgelopen week waren de Wereld Kampioenschappen Taekwon-Do in Tampere Finland. Vanuit Nieuwegein reisde Sabum Wouter en Boosabum Iwan, als coaches, en Boosabum Jazzlynn van der Weide als deelneemster af naar Finland.

Afgelopen maanden hebben Jazzlynn en Wouter meerdere keren per maand samen getraind. Na eerder dit jaar deel te hebben genomen aan de Europese Kampioenschappen in Roemeniรซ hebben ze de voorbereiding door getrokken. Het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen want er werden mooi resultaten behaald.

Finland, Here We Come

Op maandagochtend begon de reis op Schiphol. Na een vlucht van 2,5 uur kwamen wij aan in Helsinki waarna wij met de trein verder konden richting Tampere. Na 1,5 uur kwamen wij aan op het station. Gelukkig lag ons Hotel letterlijk naast het station. Kortom met de verbinding zat het wel goed.

Tampere | Taekwon-Do Nieuwegein

Weigh-In

Dinsdagochtend stond de weigh-in op het programma. Voor sommige sporters is dat misschien wel het spannendste moment. Jazzlynn deed alleen mee aan de technische onderdelen dus voor ons was het een formaliteit en gelukkig geen stress. Gelukkig was iedereen van TeamNL op het juiste gewicht.

Weigh-in WK Tampere | Taekwon-Do Nieuwegein

Na de lunch zijn wij gaan trainen op wel een heel bijzondere locatie; namelijk een ondergrondse bunker. Finland staat bekend om haar bunkers maar deze was helemaal omgetoverd tot sportschool inclusief meerdere zalen met tafeltennis tafels en matten voor Martial Arts.

Pre-Arranged Sparring

Woensdag mocht Jazzlynn samen met Deena aantreden voor het onderdeel Pre-Arranged Sparring. Beide meiden deden het ontzettend goed en wisten dan ook overtuigend te winnen van Isreal. In de tweede ronde stond Europees Kampioen Spanje te wachten. Na een mooie routine was de winst voor Spanje. Ondanks het verlies uiteindelijk een mooie vijfde plaatst voor Jazzlynn en Deena.

Donderdag hebben wij rustig aan gedaan. Natuurlijk werd er nog even getraind om de focus erop te houden, maar verder hebben wij lekker veel partijen gekeken.

Individueel Tul

Vrijdagochtend mocht Jazzlynn individueel aan de bak. Op de vorige twee Europese Kampioenschappen had Jazzlynn een erg lastige loting, en moest ze bovendien twee keer tegen dezelfde tegenstander welke een medaille kandidaat was. Nu eindelijk een andere loting. In de eerste ronde was Jazzlynn vrij geloot. Tijdens de warming-up hield Wouter de scores van de meiden in de eerste ronde in de gaten. Hieruit kwam naar voren dat Jazzlynn zou uitkomen in de tweede ronde tegen Canada.

De focus zat er goed in en gezamenlijk liepen wij naar het veld. Jazzlynn stond op rood en moest als eerste de Tuls lopen. Als eerste Tul werd het Ge-Baek. Na een nette Tul was het afwachten wat de Canadese tegenstander zou doen. Na enkele bewegingen werd al duidelijk dat Jazzlynn er met kop en schouders bovenuit stak. Geen foutjes maken en ook de tweede Tul Toi-Gye was geen probleem. Op naar de derde ronde!

WK Taekwon-Do | Taekwon-Do Nieuwegein

In de derde ronde stond Zweden ons op te wachten. Wederom moest Jazzlynn als eerste beginnen met lopen. Ditmaal Po-Eun. Deze Tul licht Jazzlynn goed. Op een WK is de spanning echter wel iets anders dan op nationale toernooien. Helaas hier en daar wat balans verstoringen. Dit was ook terug te zien in de score. Zweden stond voor. Tijd om dus volle bak de tweede Tul te lopen. Dat werd Hwa-Rang. Jazzlynn gaf alles en als coaches waren wij dan ook erg verrast dat helaas ook deze Tul aan de Zweedse tegenstander werd gegeven. Helaas uitgeschakeld.

Ondanks de uitschakeling wist Jazzlynn op het belangrijkste moment haar beste Tul naar te zetten. Zo goed hebben wij haar op de vorige Eurpopese Kampioenschappen nog niet zien lopen. Dat biedt heel veel perspectief. Uiteindelijk werd de Zweedse derde en is Jazzlynn 9e van de Wereld geworden. Een zeer knappe prestatie.

Laatste Dagen

Zaterdag en zondag stonden verder in het teken van teamgenoten aanmoedigen en analyseren waar wij aan gaan werken de komende maanden richting de Europees Kampioenschappen in Polen in 2024.

Zondag was de terugreis en net als de heenreis was deze soepel en liep alles voorspoedig. Wij kijken terug op een geslaagd toernooi en hebben genoten van alle deelnemers. Ook de stad Tampere was erg gezellig.