Nederlands Kampioenschap Taekwon-Do 2023

Geplaatst op 13-11-2023.

NUNSPEET, 13.11.2022 – In alle vroegte vertrokken 12 deelnemers, 2 scheidsrechters, 2 coaches en een hele groep supporters richting Nunspeet voor het Nederlands Kampioenschap I.T.F. Taekwon-Do. In totaal werden er maar liefst 17 medailles gewonnen en mogen zeven leden zich Nederlands Kampioen 2023 noemen!

Deelnemers NK ITF Taekwon-Do 2023 | Taekwon-Do Nieuwegein

Zondag was in Nunspeet het Nederlands Kampioenschap I.T.F. Taekwon-Do van I.T.F. Nederland in Nunspeet. Bij de editie van 2022 wisten wij na de corona periode al mooie resultaten te behalen maar deze editie werd er nog meer eremetaal binnengesleept. Op de onderdelen Tuls, Sparren, Special Techniques en Breken werd er gestreden om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen.

Zonder Scheidsrechters en Supporters Geen Toernooi

Als eerste willen wij Boosabums Bob en Peter bedanken. Een toernooi kan alleen georganiseerd worden als er genoeg scheidsrechters zijn. Bob en Peter hebben hun hele zondag, vrijwillig, gegeven om als scheidsrechter te fungeren. Heren bedankt voor jullie inzet! Natuurlijk willen wij ook alle ouders en supporters bedanken. Zonder jullie support en steun richting de trainingen en wedstrijden zouden wij niet kunnen.

Proces vs Prestaties

Binnen onze club werken wij met een filosofie omtrent wedstrijdsport. Zo stellen wij geen resulaat- of prestatiedoelen maar procesdoelen. Welke stap voor stap doorlopen wij deze plannen en proberen zo onze doelen te behalen. Uiteindelijk zullen in onze optiek de resultaten volgen. Inmiddels is onze wedstrijd gestaagd aan het groeien. Het niveau gaat elke week omhoog en dat is ook te zien in de resultaten. Ook zijn wij van mening dat de voorbereiding essentieel is. Voor dit NK hebben de verschillende instructeurs keihard gewerkt om iedereen goed voorbereidt op de mat af te leveren.

Daarnaast hebben Michael en Sabum Wouter van te voren alle deelnemers kaarten uitgeprint, gelamineerd en klaar gelegd. Ook werd van te voren de dag- en coach indeling verzonden. Zo wisten alle deelnemers en coaches wat hun te wachten stond.

“Before anything else, preparation is the key to success”

– Alexander Graham Bell

“Vincit qui ce vincit”

Bij aankomst nam Michael alle deelnemers mee naar de meting en weging. Iedereen was netjes op gewicht en dat is een goed begin van de dag. Ondertussen ging Sabum Wouter naar de coachmeeting. Daarna tijd om op te warmen. Sabum Nanne Boonstra, interim voorzitter van I.T.F. Nederland, opende het NK en daarna mochten Bryan, Mike, Milan, Mailinh en Amani direct aan de bak op het onderdeel Tuls.

Emily Nederlands Kampioen 2023 | Taekwon-Do Nieuwegein

Powerhouse bij de Tuls

Debutanten Mike en Milan stonden voor een pittige opdracht. Naast hun best mogelijke tul lopen moesten ze maar liefst proberen om 40(!) andere deelnemers te verslaan. Mike liep een mooie partij maar helaas was de tweede ronde het eindstation. Milan wist meerdere rondes te winnen, maar vlak voor de prijzen moest hij het onderspit delven. Helaas geen prijs, maar beide heren hebben alles gegeven wat er voor nu in zat.

Bryan is inmiddels een bekende voor bijna alle coaches. Al 1,5 jaar is hij on verslagen op het onderdeel Tuls. Bovendien kwam Bryan zijn titel van 2022 verdedigen. Om een lang verhaal kort te maken: alleen in de eerste ronde wist een tegenstander één van de vijf scheidsrechters te overtuigen. Alle andere partijen werden met overmacht 5-0 voor Bryan. De eerste Nationale Titel van 2023 was binnen!

Bryan Nederlands Kampioen 2023 | Taekwon-Do Nieuwegein

Inmiddels was Amani ook een ronde door in dezelfde poule als Mailinh. De tweede ronde was het eindstation voor Amani, maar Mailinh wist ronde na ronde te winnen. Ook de finale was overtuigend voor Mailinh en ook Mailinh mag zich Nederlands Kampioen noemen!

Emily werd vorige jaar op het NK tweede in een finale die eigenlijk haar kant op had moeten vallen. Dit jaar zat Emily in een zwaardere poule omdat er ook zwarte banders werden toegevoegd. Hierop hadden wij de afgelopen weken Emily mentaal op voorbereidt. Ook enkele meiden die op de Battle of the Lowlands wonnen deden weer mee. Bij Emily zat het vuur er vanaf de start er goed in. Tussen de partijen door een kleine aanwijzing en top en ronde na ronde werd gewonnen. Alsof het zo moest zijn stond Emily in de finale tegen de toegevoegde zwarte band. Na de eerste tul (Chon-Ji) kwam er een gelijk spel uit. Even schoten de gedachten terug naar vorig NK en die finale….. Emily was niet van haar stuk te krijgen en wist daarna de volgende tuls alsnog te winnen en ook Emily mag zich dik verdient Nederlands Kampioen noemen!

Yasmeen Nederlands Kampioenschap 2023 | Taekwon-Do Nieuwegein

Wencke en Yasmeen, die haar debuut maakte op het NK, zaten in een wat aparte samengevoegde poule. Wencke liep een prachtige tul tegen een meisje welke normaal gesproken een poule hoger uitkomt. Helaas heb je niet altijd invloed op het resultaat. Eigenlijk overkwam Yasmeen een beetje hetzelfde.

Boosabum Tim is op missie om zichzelf te plaatsen voor de Europese Kampioenschappen. Een manier om je te plaatsen is om de nationale titel te veroveren. Op het vorige toernooi sloeg onverwachts de spanning toe. Deze keer was dat niet te merken. In de halve finale werd overtuigend gewonnen. In de finale wist Tim de eerste tul een  voorsprong te pakken. Helaas gaf hij deze voorsprong nipt weg bij de tweede tul. Uiteindelijk een mooie zilveren plak en een overwinning op jezelf.

Nurrahmah liep twee keer een nette tuls maar miste nog een beetje ritme. Niet gek op haar pas tweede toernooi. Qua kracht zat het goed. Dit biedt zeker kansen voor de toekomst! Toch nog een mooie derde plaats met een hoop potentie.

Tim en Milo wisten als slotakkoord nog een mooie derde en tweede plaats binnen te slepen.

Knokken met een Plan

De afgelopen maanden hebben wij extra tijd geïnvesteerd op het onderdeel sparren. In vergelijking met het onderdeel Tuls bleef Sparren vorig seizoen een beetje achter. Niet iedereen wist in de prijzen te vallen, maar iedereen wist zijn “battleplan” uit te voeren. Dit is veel belangrijker dan deze momentopname. Emily liet zien dat ze ontzettend snel kan zijn en ook de spirit heeft voor het sparren. Amani was op stoom en wist de eerste ronde te winnen. In de tweede ronde kwam ze net te kort. Milo en Tim D namen het tegen elkaar op en gingen vol gas. Milo werd knap Nederlands Kampioen en Tim tweede.

Mailinh Nederlands Kampioen 2023 | Taekwon-Do Nieuwegein

Bij Nurrahmah waren er geen tegenstanders en werd ze in een zwaardere klasse samengevoegd. Niet ideaal. Maar Nurrahmah heeft gevochten als een leeuw en wist een knappe derde plaats te veroveren. Yasmeen deed het geweldig op haar eerste wedstrijd op dit onderdeel. Ten opzichte van haar tegenstanders kwam ze nog wat ritme en timing te kort, maar dat gaat de komende periode zeker goed komen met Yasmeen haar trainingsinzet.

Speciale vermelding is er voor Mailinh. Ze was naast ontzettend goede partijen zich ook perfect aan het plan te houden. Ze gaf haar tegenstanders geen kans door goed druk te zetten. Hierdoor konden tegenstanders alleen maar aan counteren toekomen in plaats van aanvallen. Uiteindelijk werd Mailinh ook op dit onderdeel Nederlands Kampioen!

Aim High, Fly High

Als laatste onderdeel stond het Springen op het programma. Wencke is een poule omhoog gegaan en daar is ze ineens niet meer de langste maar de kleinste. Dat is even omschakelen, maar toch ging Wencke er vol voor. Helaas geen prijs maar wel haar uiterste best gedaan.

Milo is al jaren een klasse apart op dit onderdeel. Zijn opmerking: “bij 2 meter had ik de titel al…..” zegt genoeg. Ter illustratie op ons onderlinge CB19NL toernooitje haalde Milo een hoogte van 2.65 meter. Net als Bryan op het onderdeel tuls prolongeerde hij zijn Nationale Titel van vorig jaar. Tim werd knap tweede in deze poule.

Tim en Milo Nederlands Kampioen 2023 | Taekwon-Do Nieuwegein

Amani moest springen voor wat ze waard was. Na enkele verlengingen zat Amani bij de laatste drie. Een knappe derde plaats was het resultaat.

En daar komt ze weer….na Nederlands Kampioen te zijn geworden op de onderdelen Tuls en Sparren wist Mailinh ook bij het springen de Nationale Titel te pakken. In totaal 3x Nationaal kampioen!!!

Overzicht van alle Prijzen

De Nederlands Kampioenen uit Nieuwegein zijn geworden:
🥇 Milo Springen, 🥇 Milo Sparren,🥇Bryan Tuls,🥇Emily Tuls,🥇Mailinh Tuls,🥇Mailinh Sparren,🥇Mailinh Springen

🥈Tim D springen, 🥈 Tim D Sparren, 🥈 Milo Tuls ,🥈 Tim N Tuls

🥉Bryan Sparren, 🥉 Yasmeen Sparren, 🥉 Nurrahmah Sparren, 🥉 Nurrahmah Tuls, 🥉 Tim D Tuls, 🥉 Amani Springen

In totaal:

🥇x7, 🥈x4, 🥉x6

CB19NL

Samen met onze teamgenoten van CB19NL (Taekwon-Do School Amsterdam, Taekwon-Do Academie Nimjae en Taekwon-Do Academie Namu Kwan) hebben we een geweldige dag gehad. Gezamenlijk werden 14 gouden, 10 zilveren en 11 bronzen medailles meegenomen.

Het winnen van medailles is mooi, maar niet het belangrijkste. Elkaar helpen, elke keer onszelf verbeteren en een leuke dag hebben zijn onze uitgangspunten.

Als leraren zijn wij ontzettend trots op onze deelnemers en alle medaille winnaars nogmaals gefeliciteerd.

Deelnemers NK 2023 Taekwon-Do Nieuwegein