Zomerse Gupexamens

Geplaatst op 30-07-2019.

Nieuwegein, 02.07.2019 – Een Taekwon-Do examen is niet alleen een test maar ook een feestje. Deze keer was het examen vanwege het warme weer extra pittig, maar de prestaties waren en niet minder om! Lees hier het verslag van het tweede Taekwon-Do examen van 2019 en laatste voor de zomervakantie.

Gezonde Spanning

De zon schijnt, de lucht is blauw en het is erg warm in de zaal. De eerste zenuwachtige leerlingen druppelen binnen. Samen met de ouders wordt er nog een keer door de nieuwe handboeken gebladerd. Hier en daar worden nog enkele tuls gelopen, of wat gestretcht. Er heerst een gezonde spanning in de dojang. Dat kan maar één ding betekenen: examens.

Sinds de introductie van nieuwe examencurriculum, met meer nadruk op zelfverdediging, hebben we de gekleurde banden examens anders ingedeeld. Vooral voor de jeugd en junioren is de examenstof zo beter te combineren met school. Naast de bekende ITF Taekwon-Do onderdelen staat ook een “fysieke” test op het programma. Een pittig examen staat te wachten.

Het Examen

De examenkandidaten krijgen een korte, maar pittige warming-up, om het lichaam in staat te stellen optimaal te presteren. Het eerste onderdeel van het examen zijn de verschillen vierhoekstrainingen met traptechnieken (Saju Chagi’s). Tijdens dit nieuwe onderdeel kan goed worden gekeken naar de techniek van de deelnemers. Daarnaast was duidelijk zichtbaar dat de examenkandidaten een mooie ontwikkeling hebben gemaakt qua traptechnieken. Van de basistrappen werden steeds moeilijkere varianten gevraagd, en dat allemaal in een hoog tempo. Na dit onderdeel waren de zweetdruppels al duidelijk zichtbaar in de zaal.

Bij het onderdel Tuls laten de individuele examenkandidaten hun patronen (Tuls) zien. Na meerdere patronen te hebben laten zien, was het tijd om de technieken te vertalen naar een zelfverdediging scenario. Hierbij demonstreren de examenkandidaten, onder druk, de toepassingen. Hierbij wordt niet alleen maar naar techniek gekeken maar ook hoe je om gaat met de situatie. Verschillende onderdelen van het SPEAR System™ komen aan bod.

Hierna was het tijd om de beschermers aan te trekken. Tijdens het onderdeel sparren op het examen gaat het niet om je partner “te verslaan”. Het is een test om te kijken hoe je beslissingen maakt onder druk, je rustig kunt blijven en natuurlijk of je uithoudingsvermogen hebt. Technisch en “slim” sparren is belangrijk. Na meerdere ronden van 2 minuten sparren mochten de beschermers eindelijk uit. En daarmee leek het examen voorbij…….. met nadruk op leek.

Als traditionele afsluiter van het examen is er de – voor sommigen vreeswekkende – fysieke test. Dit is het moment waarop de toeschouwers de examenkandidaten extra kunnen ondersteunen doormidden van aanmoedigingen. Onder luid gejuich bijten de deelnemers door tot de laatste seconde.

Examen een Feestje

Tijdens een welverdiend pauze moment trok de examencommissie zich terug om het examen te bespreken. Met trots konden we iedereen zijn of haar nieuwe graduatie overhandigen! Het is altijd interessant om te zien hoe leerlingen het doen op zo’n examen, waarbij toch wel wat gezonde spanning bij komt kijken. De een stijgt boven zichzelf uit en de ander had het beter willen doen.

Naast dat een examen een test is, is het ook een feestje. Nadat je je nieuwe graduatie en bijbehorende certificaat hebt ontvangen komt de vreugde. Je hebt je doel bereikt en hebt gemerkt dat door de goede voorbereiding je tot meer in staat bent. Nu is het belangrijk om nieuwe doelen te stellen voor na de zomervakantie.

Allemaal van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe graduatie en geniet van de zomervakantie.