Instructeurs Meeting September

Geplaatst op 24-09-2020.

NIEUWEGEIN, 24.09.2020 – Onze instructeurs zijn naast de leden het kloppende hart van de club. Als instructeur heb je een belangrijke taak zowel binnen als buiten de Dojang. Wij vinden het als club belangrijk dat alle instructeurs bijdrage aan ons gezamenlijke doel, namelijk Wereld Kampioenen creëren in gelukkig zijn.

Familie van Instructeurs

Als instructeurs binnen de club beschouwen wij elkaar als “familie“. Heel belangrijk is een open mindset. Naast het regelmatig overleggen vinden wij het ook belangrijk dat instructeurs regelmatig samen trainen. Zo hebben wij bijvoorbeeld elke donderdagavond de Black Belt Club. Bijna alle instructeurs kennen elkaar al meer dan 10 jaar en zijn naast collega’s ook vrienden. Dit creëert een goede sfeer die de samenwerking bevorderd.

Geen Plek voor Ego’s binnen Taekwon-Do

De eerste instructeursmeeting in ons nieuwe pand werd afgetrapt met een introductie van Sabum Kiet. Alle instructeurs binnen de club zijn ooit begonnen onder leiding van Sabum Kiet. Sabum Kiet is niet alleen de nestor van onze club maar ook de oprichter van onze landelijke bond, I.T.F. Nederland, maar ook van collega clubs in de regio.

Na de opening had Sabum Wouter een verrassing in petto. Zo werd verzocht om alle zwarte banden af te doen. Hiervoor in de plaats kreeg iedereen een knal roze band omgeknoopt. Na enige verwarring werd er opgesteld en gegroet. Dit gaf enige verwarring want waar moet je staan als er geen verschillende graduaties meer zijn? En moet je nog wel iemand aanspreken met Boosabum of Sabum?

Dit illustreerde direct het punt wat Sabum Wouter wilde maken. Veel mensen binnen de Taekwon-Do wereld identificeren zichzelf aan de hand van hun graduatie. Banden zijn een prima pedagogisch hulpmiddel om de voortgang van leerlingen binnen Taekwon-Do aan te duiden. Wij vinden het als club belangrijk dat iedereen zich gelijk voelt, ongeacht graduatie, leeftijd, ervaring, geslacht etc.

Met het wegnemen van een bepaalde hiërarchie ontstond direct een open sfeer, waarbij iedereen van elkaar kan leren. Deze growth mindset komt onder andere terug in Ondersteuner I.T.F. Taekwon-Do Sportleider (O-ITS) opleiding binnen de club en CB19NL. Natuurlijk stond de knal roze band iedereen prachtig!

Trainen met Sabum Kiet

Stralend met onze knal roze banden was het tijd om ons van onze beste kant te laten zien op technisch vlak. Onder leiding van Sabum Kiet werden de verschillende Saju Chagi’s besproken en welk doel deze hebben. Ook werden ideeën uitgewisseld hoe   je de soms lastige technieken kan aanleren. Hier kwamen ook enkele creatieve en leuke ideeën uit voort.

Tijd om onszelf in het zweet was werken was er ook. Onder het toeziende oog van Sabum Kiet werden de patronen Chon-Ji, Dan-Gun, Do-San, Won-Hyo, Yul-Gok, Joong-Gun, Ge-Baek en Eui-Am gelopen. Het tempo zat er goed in! Natuurlijk kun je deze tuls ook allemaal terug kijken op ons eigen Youtube Kanaal!

” Het is mooi om te zien aan jullie technieken dat jullie allemaal uit hetzelfde Taekwon-Do nest komen.”

– Kiet Tjon-A-Pauw, Taekwon-Do Nieuwegein

Vooruit plannen, Curriculum bespreken & Lopende Zaken

Na deze intensieve patronen ging de meeting verder in de kantine. Gelukkig kon Boosabum Niels via FaceTime inhaken. Wat techniek allemaal niet mogelijk maakt! Onze club is sinds we onder de naam Taekwon-Do Nieuwegein zijn verder gegaan ontzettend geprofessionaliseerd en hebben wij de familiare sfeer weten te behouden. Dit is ook terug te zien in de ledenaantal. Want ondanks de COVID-19 pandemie zijn we ontzettend gegroeid. Iets waar we allemaal ontzettend trots op mogen zijn!

Hoe kunnen we elkaar ondersteunen tijdens elkaars lessen? Hoe bouw je verantwoord lessen op? Werkt de opbouw van het nieuwe curriculum? Wie willen er bardienst draaien? Al deze vragen werden besproken en beantwoord. Daarnaast was het algemene gevoel dat er tijdens de afgelopen examens een stijgende lijn zit in de technische vaardig heden van alle leerlingen. Laten we deze lijn doortrekken!

Samen!

De instructeurs meeting was ook een mooie gelegenheid om elkaar weer eens allemaal te zien. Dit is af en toe toch lastig gebleken in deze bijzondere tijd. Graag sluiten wij af met een quote die alles mooi samenvat. Naast geweldig voetballer was Johan Cruijff ook een groot filosoof:

” Ik heb geen geheim van succes. Gewoon je best doen, iets leuk vinden en goede mensen om je heen verzamelen. Want alleen kan je niks en met zijn alle kun je alles.”

– Johan Cruijff (1947-2016)