Online IIC

Geplaatst op 11-12-2020.

NIEUWEGEIN, 11.12.2020 โ€“ Afgelopen weekend werd de eerste Online International Instructors Course (IIC) van de ITF gehouden. Maar liefst 1000 deelnemers kregen online training van Grand Master Marano, Grand Master Lan, Grand Master Laquerre en Masters McPhail en Jedut.

Online IIC | Taekwon-Do Nieuwegein

Online Trainen met Grand Masters

Inmiddels is duidelijk dat 2020 een jaar is dat anders is dan andere jaren. Normaal vinden er elke maand, op verschillende plaatsten in de wereld, IIC’s plaatst. Zoals bijvoorbeeld de IIC van 2018 in Amsterdam, welke werd georganiseerd door o.a. Sabum Wouter. Helaas was er tot afgelopen weekend maar รฉรฉn IIC geweest, welke helemaal in Nieuw-Zeeland was. Na meerdere maanden heeft de ITF gelukkig besloten om ook over te schakelen naar Online Trainingen.

Dag 1 – Chon-Ji tot Choong-Moo

De Online IIC werd geopend door Grand Master Marano, voorzitter van het ITF Technical Committee en Grand Master Paul Weiler, president van de ITF. Na alle plechtigheden werd de kickoff verzorgd door Master Jedut. Master Jedut is geen onbekende, zo was het in zomer van 2017 te gast als instructeur in Amsterdam voor een sparring seminar.

Samen met enkele van zijn leerlingen werden verschillende oefeningen met en zonder equipment voor gedaan. Ook het belang van joint rotations en stretchen werden doorgenomen.

Hierna nam Master McPhail het stokje over. Ondanks dat het voor hem 03:00 in de nacht was in Nieuw-Zeeland zat hij vol energie. Na voorbereidende technieken werd over gegaan op Saju Jirugi, Saju Makgi en Chon-Ji Tul. Met name de aanhaalpunten en Sine-Wave stonden centraal.

Met behulp van verschillende Argentijnse Selectie leden werden vervolgens de Tuls Dan-Gun, Do-San en Won-Hyo in detail doorgenomen. We kunnen wel stellen dat Master McPhail een echte Tul Nerd is (in de goede zin van het woord!)!

Na twee uur trainen, luisteren en opletten was er 10 minuten pauze. Na de pauze sleepte Grand Master Laquerre samen met wereld kampioen Master Lylian Doulay ons door de Tuls Yul-Gok tot Choong-Moo.

Wat vooral op viel na dag 1, was dat het tempo van de Tuls een stuk hoger lag dan voorheen. Gelukkig zien we dat het Technical Committee steeds meer afstand neemt van de “trage” wedstrijdlopers. Een mooie ontwikkeling!

Dag 1 begon met een warming- up van Grandmaster Lan. Door de vele deelnemers moest je af en toe goed opletten dat je niemand raakte. Na een warming- up van ongeveer 15 minuten begonnen we met de tuls. We begonnen met Chon-Ji Tul en eindigde met Choong-Moo. Eerst liepen we de tuls gezamenlijk op eigen tempo en daarna werden de tuls stap voor stap besproken tot in de puntjes.

Dag 2 – Kwang-Gae tot Choi-Yong

Na alles van dag 1 te hebben verwerkt stonden de volgende 4 trainingsuren op het programma. Masters McPhail, Jedut en Grand Master Laquerre doorliepen de boosabum patronen. Net zoals op dag 1 werden ze bijgestaan door verschillende oud wereldkampioenen. Zo was het genieten om Master Jaroslaw Suska zijn tuls te zien lopen. Ook de gehele uitleg van Master Jedut perfect zijn been in een hoge bandae dollyo chagi houden was indrukwekkend! Na wederom 4 uur goed opletten waren de oogjes toch wat vierkant en werd er afgesloten. Helaas was er geen tijd meer voor het zo geliefde stap sparren;-).

Dag 3 – Training Secrets, Yong-Gae tot Tong-IL

Op deze cursus werden naast de tuls ook de Training Secrets behandeld. Master McPhail nam ons via een powerpoint presentatie mee langs alle training secrets. Daarnaast gaf hij ook wat inzichten in hoe de IIC’s onder Generaal Choi Hong Hi waren, en hoe deze opgebouwd waren.

Hierna mocht Grand Master Lan zijn opwachting maken. Hij onderwees de patronen Yong-Gae, Ul-Ji en Moon-Moo. Het is altijd een feest om les te krijgen van Grand Master Lan. Als laatste ging Grand Master Marano door de patronen So-San, Se-Jong en Tong-Il heen. Na meer dan 12 uur online training kregen we meer dan genoeg stof mee naar huis om in Dobok te trainen.

Memorabel Weekend

Alle deelnemers kregen namens de ITF te horen dat hun certificaat de komende dagen verzonden zullen worden. Het was ondanks de beperkte middelen een geslaagd weekend. Het was mooi om de Taekwon-Do Community weer te zien, en er onderdeel van uit te maken. Daarnaast was de opkomst met 1000 deelnemers natuurlijk fantastisch!

Deelname aan een IIC is absoluut een aanrader voor de dangraadhouders. De kennis die je op een IIC opdoet kan je weer mooi overdragen aan je leerlingen. Nu is het tijd om alle theorie in praktijk om te zetten. Natuurlijk kan dat direct online via onze eigen online trainingen. Lees het complete online lesrooster van week 51 hier.