International Umpire Course – Online

Geplaatst op 18-04-2021.

NIEUWEGEIN, 18.04.2021 โ€“ Afgelopen weekend werd de Online International Umpire Course (IUC) van de ITF gehouden. Maar liefst 450 deelnemers kregen online de laatste ontwikkelingen opย wedstrijdgebied onderwezen van de Umpire Committee.

Samenwerking ITF Commissies

De Umpire Committee is verantwoordelijk voor het vaststellen van de wedstrijdregels voor de Wereldkampioenschappen en World Cups van de International Taekwon-Do Federation (ITF). Deze commissie staat onder leiding van Chairman Master Benzaquen uit Argentiniรซ en samen met Grand Master Suarez (Amerika), Master Wallace (Schotland), Master Ottensen (Canada) en Sabums Aalto (Finland) en Mikaelian (Rusland) werd de cursus gegeven.

Tevens is het de gewoonte dat naast de Umpire Committee leden ook enkele leden van het Technical Committee aanschuiven. In dit geval waren dat Grands Masters Marano en Lan, welke eind 2020 ook de Online International Instructors Course hebben gegeven waarbij wij als club ook aanwezig waren.

Door deze samenwerking is het de bedoeling dat scheidsrechters en instructeurs qua beoordelen van de Taekwon-Do Technieken op een lijn zitten. Dit is overigens geen makkelijke opgaven, want per continent wordt er nog wel eens anders gedacht over bepaalde uitvoeringen van technieken. Gelukkig is het al wel een stuk beter dan enkele jaren geleden.

Dag 1 โ€“ Individueel Tuls en Sparren beoordelen

De opening van de IUC werd gedaan door Master Benzaquen omdat de ITF President Grand Master Weiler helaas niet beschikbaar was. Gelukkig had hij wel een openingsspeech geschreven. Na de officiรซle opening mocht Grand Master Suarez starten met het onderdeel Individueel Tuls beoordelen. Door een combinatie van video’s, powerpoint slides en “real life” voorbeelden werden de belangrijkste punten doorgenomen.

Master Ottesen gaf aan dat het belangrijk is voor scheidsrechters die op WK niveau willen uitkomen dat je super voorbereidt bent. Je moet je Tuls beter kennen dan de deelnemers. Dit omdat er nog steeds gewerkt wordt met punten aftrek. Kortom elk foutje moet worden “bestraft”. Het mag dus nooit zo zijn dat een deelnemer een wedstrijd verliest omdat de scheidsrechter een fout maakt. Al met al duurde dit onderdeel iets meer dan 2 uur.

Na een korte break van 15 minuten werd er verder gegaan met het Sparren. Master Wallace gaf een demonstratie van alle handgebaren die je als scheidsrechter moet kennen รฉn kunnen. Kort werden deze geoefend, en daarna gaf Master Ottesen enkele belangrijke nuances aan, en ook enkele “grijze” gebieden. Master Ottesen was zelfs zo gemotiveerd dat dag 1 maar liefst 30 minuten uitliep.

Dag 2 โ€“ Team Tuls, Pre-Arranged Sparren, Power Breaking en Special Technique

In tegenstelling tot dag 1, werd dag 2 wel geopend door Grand Master Weiler. Daarna nam Master Benzaquen de procedures en verschillen door die er zijn tussen Individueel en Team Tul. Hier en daar zijn namelijk wat verschillen. Ook kwamen Grand Master Marano en Grand Master Lan terug op een Tul video van dag 1. Uit eindelijke werd Choong-Moo Tul in grote lijnen door genomen. Ook onder leiding van Master Benzaquen werd het onderdeel Pre-Arranged Sparren doorgenomen.

Na een korte pauze kwam Master Wallace terug om nog een aantal slides en details door te nemen van het Individueel Sparren waar hij gisteren niet aan toe was gekomen. Hierna was het door beurt voor de onderdelen Power Breaking en Special Technique.

International Umpire A

Na het volgen van de IUC bestaat de mogelijkheid om je te kwalificeren als International Umpire “A”. Dit kan gedaan worden door een online toets te maken. Hierbij moet minimaal een score van 60% correcte antwoorden worden behaald. Uiteraard was dit geen enkel probleem.

Tot Slot

Het volgen van een IUC is een aanbeveling. Niet alleen vanuit een scheidsrechter perspectief, maar zeker ook vanuit het coach/instructeurย perspectief. Hoewel het online volgen van de cursus niet ideaal is, is door middel van het gebruik van video’s en slides geprobeerd om het zo dicht mogelijk bij een “normale” IUC te blijven. Gelukkig hebben wij in Nederland al uitstekende scheidsrechter opleidingen, waardoor er geen verrassingen in de regels waren.