Open Dutch 2024

Geplaatst op 29-01-2024.

HELMOND, 27.01.2024 โ€“ In alle vroegte vertrokken onze deelnemers, coaches scheidsrechters en supporters richting Helmond voor de Open Dutch 2024. Met in totaal 700 deelnemers het grootste en meest prestigeuze toernooi van Nederland. In totaal werden 3 medailles gewonnen en wist Bryan zijn Open Dutch Titel te prolongeren!

De Open Dutch is al jaren een begrip binnen de Taekwon-Do community. Wederom werd het toernooi georganiseerd door Grand Master Willy van de Mortel. Met maar liefst 700+ deelnemers zou het weer een spectaculaire dag worden waarbij het niet makkelijk zou worden om in de prijzen te vallen.

Vanuit Nieuwegein vertrokken Bryan, Mailinh, Emily en Tim als deelnemers, Bobby als scheidsrechter en Bob & Wouter als coaches. Speciaal als “teammanager” was Yasmeen meegekomen samen met Leandra. Natuurlijk waren de papa’s en mama’s ook meegereisd als supporters.

Eat, Sleep, Train, Compete en Repeat

Na de vlekkeloos verlopen weging en meting begon ons toernooi met het onderdeel Tuls. Inmiddels zijn wij op dit onderdeel een begrip binnen Nederland. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Direct bij de opening mochten Bryan en Emily aantreden.

 

Emily liep een beetje gehaast haar Tul. Hierdoor kropen er wat foutjes in in haar Tul. Haar Oekraรฏense tegenstandster liep niet bijzonder maar wel iets netter. Hierdoor ging de winst terecht naar Oekraรฏne.

Bryan Tuls Open Dutch | Taekwon-Do Nieuwegein

Bryan is inmiddels geen raising star meer maar een gevestigde naam. Vorige jaar won hij de Open Dutch al zonder problemen en dit jaar ging hij daar mee verder. Om een lang verhaal kort te maken: hij won elke partij met 5-0. Hier en daar zaten wel wat schoonheidsfoutjes maar dat maakte het resultaat niet minder knap. Dit toernooi winnen is al lastig, laat staan je titel verdedigen! Na de wedstrijd kwam de Jury-President van zijn veld nog naar Sabum Wouter om aan te geven dat hij als scheidsrechter had genoten van de performance van Bryan. Een groter compliment kun je niet krijgen.

Mailinh had geen ideale voorbereiding. Voorafgaand aan het toernooi was ze koortsig en grieperig. Net op tijd hersteld maar het was duidelijk dat de echter “Power” ontbrak. Aan wilskracht en inzet zal het niet liggen. In haar eerste partij wist ze op routine te winnen. In de tweede ronde trof Mailinh een tegenstander waarvan ze in goede doen normaal wel weet te winnen. Halverwege de Tul zagen wij de kracht afnemen bij Mailinh. Dit zagen de scheidsrechters ook. Al met al knap een ronde doorgekomen, maar zat er vandaag niet meer in dan de tweede ronde.

Mailinh Open Dutch | Taekwon-Do Nieuwegein

Boosabum Tim is druk bezig met zijn voorbereiding voor het Europees Kampioenschap van aankomend April in Polen. Dit toernooi zou dan ook een perfecte “testcase” zijn. De afgelopen weken hebben wij specifieke punten geoefend en deze kwamen er ook uit! Tim wist knap tot de finale te komen. In de finale was zijn Finse tegenstander een maatje te groot, maar een mooie en welverdiende tweede plaats. Tijdens de rondes wist Tim een achterstand om te buigen en ook kwam er een verlenging aan te pas. Al met al een prachtig resultaat en super leerzame dag in aanloop neer het Europees Kampioenschap.

Tim Open Dutch | Taekwon-Do Nieuwegein

Alive and Kicking

Na een korte pauze moesten Bryan, Emily en Mailinh door naar het onderdeel sparren. Op dit onderdeel worden de afgelopen periode stappen gezet. Of het realistisch is om voor de medailles te gaan moest blijken.

Mailinh had de pech om in een poule te zitten die samen was gevoegd. Hierdoor trof ze een tegenstandster die groter, zwaarder en ook nog eens veel meer ervaring had. Bepaalde elementen van de afgelopen trainingen kwamen er wel uit, maar het was niet genoeg om in de buurt van de overwinning te komen.

Bryan Podium Open Dutch | Taekwon-Do Nieuwegein

Bryan is qua sparren een diesel. Helaas zijn in zijn leeftijdsklasse de partijen nog niet zo lang. Pas halverwege de ronde werd Bryan “wakker”. Hij kwam nog wel dichtbij maar het was te laat om de wedstrijd om te buigen. Ook in de ronde voor de 3e plaatst was het eigenlijk het zelfde verhaal. Goede oplossingen en technieken werden gevonden alleen allemaal net te langzaam of te laat in de ronde. Dit is gelukkig te trainen maar wel zonde want een 3e plek had er zeker ingezeten.

Emily was de eerste ronde uitgeloot en mocht in de halve finale instromen. Op het Nederlands Kampioenschap liep het sparren niet echt lekker en nu kon Emily revanche nemen. Dat deed ze met verve. Met goed aanvallend sparren wist ze eigenlijk al binnen enkele seconde het initiatief te nemen. Deze halve finale werd dan ook overtuigend gewonnen. In de finale probeerde Emily hetzelfde te doen, alleen had ze een meer ervaren tegenstandster. Hierdoor lukte niet alles. Na een spannende partij kwam Emily net te kort. Ondanks dat een hele knappe 2e plaats die ook goed is voor het zelfvertrouwen.

Emily Open Dutch Sparren | Taekwon-Do Nieuwegein

Tevreden Coaches en Scheidsrechter

Natuurlijk kunnen wij niet zonder scheidsrechters en coaches. Boosabum Bobby zat er gelikt en strak in pak bij. Als scheidsrechter gaf hij aan ook genoten te hebben van de dag! Boosabum Bob maakte zijn coaching debuut. Dit ging ook goed en zeker met zijn expertise op het gebied van ademhaling zullen wij de komende periode nog mooie stappen gaan maken op dit gebied. To be continued!

Na bij te zijn gekomen van deze leuke maar lange dag is het analyseren van de video beelden al begonnen. Op naar de FlevoCup ย op 3 maart in Almere.