Gupexamens April 2024

Geplaatst op 06-04-2024.

NIEUWEGEIN, 06.04.2024 – Na maanden keihard trainen, oefenen en progressie laten zien was het afgelopen zaterdag tijd voor het eerste gekleurde band examen van 2024. Onder zomerse temperaturen werd al het harde werken omgezet in nieuwe graduaties.

Binnen Taekwon-Do Nieuwegein werken wij met een gestructureerd curriculum. Via onze handboeken, youtube video’s en natuurlijk onze instructeurs proberen wij elke training weer iedereen progressie te laten boeken. Ook met ons aangepaste graduatiesysteem werken wij stapsgewijs naar, wellicht ooit, die felbegeerde zwarte band.

Gupexamens 2024 |  Taekwon-Do Nieuwegein

Preparation is Key

Naarmate de examens dichterbij komen werden de lessen ook steeds specifieker gericht op de examens. Alle examenkandidaten konden zo, met gezonde spanning, vol vertrouwen aantreden. Natuurlijk is het voor de examinatoren en instructeurs ook altijd weer even spannend.

Gelukkig wisten alle kandidaten wat er van hun verwacht werd. Ondanks de warme temperaturen en spanning werd er goed gepresteerd.

Als eerste mochten onze jeugdleden aantreden. Na de openingsspeech van Sabum Kiet werden alle kandidaten onderworpen aan een pittige warming up van Sabum Wouter. Nadat de hartslag iets omhoog was gegaan en de spieren los zaten was het tijd om “examen” te doen.

Junioren en Senioren Gup Examens 2024 | Taekwon-Do Nieuwegein

The Art of Kicking

Als eerste onderdeel staan tradititiegetrouw de Saju Chagi’s op het programma. Door middel van deze vierhoekstrainingen kunnen de examinatoren goed bekijken hoe het is gesteld met de basistraptechnieken. Natuurlijk worden naarmate de graduaties stijgen, de saju’s ook moeilijker.

Ondanks dat het om “basistrappen” gaat, is het zeker geen makkelijk onderdeel. Zeker in combinatie en het hoge tempo dat Sabum Wouter erin hield stonden al vrij snel de zweetdruppels op de voorhoofden.

A Martial Art

Taekwon-Do is meer dan alleen een wedstrijdsport met “schoppen en slaan”. Wij zijn een Martial Art. Het fundament van Taekwon-Do zit in de patronen (Tuls). Met name de hogere banders werden niet gespaard en moesten alle patronen laten zien welke bij hun graduatie past.

Hierna werden direct de beschermers aangetrokken en kon gedemonstreerd worden hoe de solo vormen toe te passen tegen “partners”. Bij de jeugd ging het om vooraf bepaalde combinaties. Bij de junioren en senioren ook combinaties en vrij sparren.

Jeugd Gup Examens 2024 | Taekwon-Do Nieuwegein

Naast het fysieke aspect, hechten wij binnen de club ook veel waarde aan de morele kant van Taekwon-Do. Denk hierbij aan onze studenteneed en Tenets. Per groepje werden de examenkandidaten naar de examinatoren tafel geroepen om daar enkele vragen te beantwoorden. Voor sommige wellicht het spannendste moment van het gehele examen.

Na het theorie gedeelte werd natuurlijk afgesloten met de pushups.

The Results Are In

De Sabums trokken zich vervolgens terug om de examenkandidaten te bespreken. Eigenlijk was al vrij snel duidelijk dat bijna iedereen ruimschoots voldeed aan de exameneisen. Enkele stegen zelfs ver boven zichzelf uit. In de kantine werden dan ook in het bijzijn van alle supporters de resultaten bekend gemaakt: allemaal geslaagd!

Names alle instructeurs en examinatoren allemaal van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat. Voor de fanatiekelingen staat het volgende examen al in de agenda, namelijk zaterdag 29 juni. Tot dan!