O-ITS Opleiding

Geplaatst op 17-10-2021.

NIEUWEGEIN, 17.10.2021 – Binnen Taekwon-Do Nieuwegein vinden wij het belangrijk dat onze toekomstige leraren en assistenten verantwoord les kunnen geven. De Ondersteuner I.T.F. Taekwon-Do Sportleider Opleiding is de eerste stap richting een professioneel certificeert kader.

In 2012 stond onze club aan de wieg bij de ontwikkeling van de eerste NOC*NSF erkende ITF Taekwon-Do leraren opleiding. Sindsdien zijn er drie opleidingsniveaus ontwikkeld. In 2013 werden de Assistent ITF Taekwon-Do Sportleider (A-ITS) en Zelfstandig ITF Taekwon-Do Sportleider (Z-ITS) geïntroduceerd en sinds september 2019 ook de Ondersteuner ITF Taekwon-Do Sportleider (O-ITS). In november 2019 hadden wij de primeur door als eerste club in de provincie Utrecht en de regio Midden-Nederland de eerste Ondersteuner ITF Taekwon-Do Sportleider Opleiding te geven samen met onze vrienden van Namu Kwan uit Houten.

Maatschappelijk Belang

Zondag middag stonden 10 enthousiasten rode banders klaar om hun eerste stappen te maken in de wereld van pedagogiek, methodiek en didactiek. Deze leden zijn onze toekomstige instructeurs. Binnen onze club vinden wij het belangrijk dat al onze (toekomstige)instructeurs een veilige sfeer kunnen creëren. Zowel fysiek als mentaal.

Lesgeef Filosofie

De Opleiding werd gestart met een korte inleiding van het maatschappelijk belang van gekwalificeerde instructeurs. Naast kwalificaties is het ook belangrijk dat het toekomstige kader bekend raakt met onze filosofie op lesgeven. Zo vinden wij het veel belangrijker dat onze leden gezond en gelukkig zijn dan dat ze hoog kunnen trappen. Ook is het belangrijk dat leden plezier hebben, wat leren en met een grote glimlach weer naar huis keren na elke les.

Taekwon-Do Stamboom en Geschiedenis

Na de introductie werd hij tijd om in de geschiedenis van Taekwon-Do te duiken. Via een stamboom werd duidelijk dat Taekwon-Do een rijke geschiedenis heeft met roots in het Karate!. Ook werd al snel duidelijk dat Taekwon-Do een Martial Art is die constant in ontwikkeling is. Het interessante is dat het “traditioneel” is dat elke generatie zijn of haar toevoegingen aan Taekwon-Do door geeft. Dit allemaal zonder krampachtig vast te houden aan het verleden.

Ook werd uitgebreid stil gestaan bij de geschiedenis van de nationale organisatie (I.T.F. Nederland) en onze club. Zo werd duidelijk dat wij al sinds 1973 in de regio Taekwon-Do lessen verzorgen, en dat onze eigen Sabum Kiet als oprichter van zowel de club als I.T.F. Nederland te boek staat.

Jezelf blijven Ontwikkelen

Onze aspirant leraren werden getriggerd om zichzelf constant te blijven ontwikkelen. Hierbij is een “growth mindset” belangrijk. Denken in oplossingen en uitdagingen in plaats van problemen. Ook werd stilgestaan bij rol die je hebt als ondersteuner tijdens de lessen. Hierbij is pro-actief zijn en het goede voorbeeld geven essentieel. Ook het stimuleren van positief gedrag werd besproken.

De Weg naar de Zwarte Band

Naast het ondersteunen tijdens de lessen is het natuurlijk ook belangrijk om gestructureerd te werken richting de felbegeerde zwarte band. Zo zullen onze toekomstige instructeurs een traject in gaan van miniaal 15 maanden. Zo werden de tussen examens al aangekondigd en werd geïnventariseerd hoe ver iedereen was met de randvoorwaarden. Denk hierbij aan het volgen van een Landelijke Technische Cursus en het hebben van een Scheidsrechter Licentie.

Let’s Train!

Hierna werden de Doboks aangetrokken. In de zaal werden vervolgens de Toi-Gye, Hwa-Rang en Choong-Moo Tul in detail gelopen. Hier kon iedereen van elkaar leren en werden in detail de verschillende technieken geoefend. Ook hier is jezelf blijven ontwikkelen belangrijk. Elke training streven naar weer een stapje beter worden.

To be Continued

De komende periode zullen de studenten al het geleerde in praktijk gaan brengen. Wij kijken alweer uit naar de volgende training richting het Danexamen in december 2022.