Wij Bestaan 50 Jaar!

Geplaatst op 31-01-2023.

Nieuwegein, 01.02.2023 โ€“ Deze maand bestaat onze club 50 jaar! Al vijftig jaar worden er met plezier Taekwon-Do lessen verzorgd in de provincie Utrecht. Een mijlpaal die wij niet zomaar aan ons voorbij willen laten gaan.

De Begin Jaren

In 1973 heeft Eric Broos in Utrecht de Taekwon-Do Club In Nae Do Kwan opgericht. Het was van Eric een droom om Taekwon-Do te verspreiden en meerdere locaties op te starten. De naam In Nae Do Kwan heeft altijd een speciale betekenis voor hem gehad. Niet lang na de oprichting kwam Sabum Kiet Tjon-A-Pauw mee pionieren in de regio. In de begin periode had de school verschillende locaties in Maarssen, Bilthoven, Houten en Zeist.

Eric Broos | Taekwon-Do Nieuwegein

Jaren 70 & Begin 80’s

In de jaren ’70 en ’80 werden er op verschillende locaties in de stad Utrecht lesgegeven. De oudgediende kunnen zich wellicht de Bollenhofsestraat nog herinneren. Naast Eric en Kiet gaf toen ook Richard Karamat Ali les. In 1981 vertrok Eric naar het zuiden van het land waar hij apotheker was. Toen heeft Sabum Kiet samen met Fred van Kerkhoven en Saseong James Tjin-A-Ton de club voortgezet.

In 1985 werd de eerste “leerling” van de club zwarte band. Niemand minder dan Boosabum Hans Braakman. In ’86 besloot Fred om geen les meer te geven.

In 1987 werd op onder leiding van de toenmalige bondscoach, Grand Master Wim Bos, de ITF Belangengroep opgericht. Ook onze club heeft zich hier toen bij aangesloten. In 1992 werd de belangroep omgezet naar I.T.F. Nederland. Sabum Kiet en Saseong James staan te boek als de oprichters. Beide hebben jarenlang verschillende functies bekleed binnen de bond. Inmiddels is Sabum Wouter (wederom) secretaris van I.T.F. Nederland.

De jaren ’90 en Taekwon-Do in Nieuwegein

In 1992 werd ook de locatie in Nieuwegein gestart. In de begin jaren hebben verschillende mensen lesgegeven. Natuurlijk Sabum Kiet en Saeong James, maar ook Sabum Mohammed Ait Ben Ali, Phil Croes, Juan Felix, Hans Braakman en Jordie Scholten.

In 2002 was er wederom een, op dat moment, unieke mijlpaal. Toen deden Boosabums Carina, Ixora en Ana-Liza examen voor hun 1ste Dan. Naast Sabum Kiet en Boosabum Phil werd de familie Tjon-A-Pauw het eerste gezin waarvan alle leden hun zwarte band wisten te behalen!

Eerste Vrouwelijke Sabum

Een hele bijzondere en prachtige mijlpaal voor de club was dat Vousia Farzan als eerst vrouw in Nederland haar 4e Dan wist te behalen samen met Sabum Harry van Schaik. Samen de eerste sabums van onze club naast Kiet en James. Vousia is een voorbeeld voor vele en een echte pionier. Tijden veranderen en gelukkig zien wij tegenwoordig dat bijna de helft(!) van de leden uit dames bestaat.

Vousia Farzan Hans Braakman Wouter Meijer Niels Floor Taekwon-Do Nieuwegein

De “zero’s”

Aan het begin van het nieuwe millennium werden er verschillende locaties van de club opgestart. Zo begon Sabum Harry in Barnelveld en in verschillende wijken van Utrecht kwamen ook nieuwe locaties. Uiteindelijk groeide de locaties in Barneveld uit tot een zelfstandige school. Inmiddels was de school uitgegroeid tot een begrip in de regio en de grootste Taekwon-Do school van Nederland.

In 2004 werd de club opgesplitst. Saseong James en Boosabum Liesbeth werden verantwoordelijk voor de locaties in Utrecht en Sabum Kiet voor de locatie in Nieuwegein.

De jaren ’10

In deze jaren groeide de club steeds verder. Ook kwamen er steeds meer instructeurs bij. In Nieuwegein werd in deze jaren lesgegeven door Sabum Kiet, Wouter Meijer, Hans Braakman, Niels Floor, Erwin Wezemer, Ixora en Ana-Liza Tjon-A-Pauw, Ashin en Avita Nankoe en Mohamed El Faresse.ย Ook werd locaties opgestart in Vianen en Amersfoort.

Taekwon-Do Nieuwegein jaren '10

Taekwon-Do Nieuwegein

In 2018 werd besloten om voor de locatie Nieuwegein niet meer de naam In Nae Do Kwan te gebruiken maar verder te gaan onder de naam Taekwon-Do Nieuwegein. Ook de locatie in Amersfoort volgde en is verder gegaan onder de naam Taekwon-Do Vathorst.

Taekwon-Do NIeuwegein groepsfoto

Wedstrijdsucces

In de loop van de jaren zijn er heel wat prijzen binnen gesleept door de club. Zowel nationaal als internationaal. Door de jaren heen hebben Saseong James en Sabum Kiet deelgenomen aan bijvoorbeeld verschillende EK- en WK’s. Niet alleen als deelnemers, maar ook als scheidsrechters.

Sabum Vousia was jarenlang lid van het Nederlands Team en heeft zowel bij het Sparren als bij de Tuls verschillende EK- en WK medailles weten te bemachtigen. Ook Gerald ย van Amerongen heeft jaren in het Nederlands Team gezeten. Later kwamen daar Boosabum Jordie en Sabum Jamil bij. Leuk om te vermelden is dat Boosabum Jordie ons eerste jeugdlid was dat het tot zwarte band wist te schoppen. Sabum Jamil beleefde zijn finest hour tijdens de Wereld Kampioenschappen in Canada (2007) waar hij Wereld Kampioens Sparren werd. Tijdens de laatste paar EK’s en WK’s waren Boosabums Roche en Floyd present als deelnemers en Sabum Wouter als coach.

Taekwon-Do-Nieuwegein-op-WK-2019-768x576

CB19NL en Regionale Samenwerking

Samenwerken is op onze club een van de speerpunten. De afgelopen jaren hebben wij daarom samen hetย CB19NL initiatief opgestart. Met onze vrienden uit Krimpen, Amsterdam en Houten delen wij kennis, helpen elkaar en trekken gezamenlijk op op wedstrijden. Ook worden geregeld trainingen en inter- clubtoernooien georganiseerd.

“Alleen kun je niets, je moet het samen doen”

– Johan Cruijff

Groot Feest

Natuurlijk kunnen wij deze mijlpaal niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Daarom organiseren wij aan het einde van de lente/begin van de zomer een groot feest. Waarbij natuurlijk iedereen van harte is uitgenodigd om het jubileum samen te vieren. Binnenkort meer informatie omtrent de data goed in de gaten!